Odsávačky mlieka

Materské mlieko je to najlepšie, čo môže každá mamička svojmu dieťaťu ponúknuť. Nie je však dôležité len nakŕmenie bábätka, vzájomnou blízkosťou sa tiež prehlbuje vzťah medzi mamičkou a bábätkom. Dojčenie však nie je úplne prirodzený proces a s rozbehnutím laktácie bývajú mnohokrát veľké problémy. V prípade, že sa vám laktáciu nedarí naštartovať alebo máte naopak mlieka až príliš, prichádza na pomoc odsávačka mlieka.

Porovnať ceny odsávačiek

Kedy a prečo odsávať?

Odsávačka vám pomôže v prípadoch keď:

Potrebujete stimulovať tvorbu mlieka. Stimulácia je nutná najmä vtedy, keď nie je možné samoprisatie bábätka ihneď po pôrode. Táto situácia môže nastať v prípade, že sa bábätko narodí príliš malé a musí tráviť nejaký čas v inkubátore, alebo pokiaľ z nejakého dôvodu nie je možné začať ihneď dojčiť napríklad po cisárskom pôrode.

Potrebujete zvýšiť produkciu mlieka. Odsávanie vám pomôže v prípade, keď dojčíte, ale nemáte dostatok mlieka.

Potrebujete uľaviť preplneným prsiam. Niektorým novopečeným mamičkám sa laktácia rozbehne spôsobom, kedy sú naliate prsia bolestivé a môže v nich vzniknúť zápal. V tomto prípade vám odsávačka od nadbytočného mlieka uľaví.

Ak tento problém nastane ešte v pôrodnici, môže byť vaše odsaté mlieko podané bábätku, ktorého mamička má s rozbehom laktácie problémy, v prípade, že budete odsávať mlieko doma, môžete si urobiť zásoby.

Potrebujete vytvoriť zásobu mlieka. Je možné pomocou odsávania vytvoriť nejakú zásobu mlieka na dobu, kedy budete potrebovať dieťa na nejakú dobu opustiť.

Typy odsávačiek

Odsávačky mlieka je možné rozdeliť do dvoch základných skupín a to na manuálne a elektrické. To aký typ je pre vás vhodnejšie, záleží predovšetkým na tom, čo od odsávačky očakávate. V prípade, keď potrebujete odsávať iba občas kvôli tomu, že dáte dieťa na stráženie a nebudete ho môcť v danej chvíli nadojčiť, vystačíte si pohodlne s jednoduchou manuálnou odsávačkou. Ak však máte s dojčením problémy a potrebujete odsávať aj niekoľkokrát za deň, siahnite určite po niektoré elektrické.

Manuálna odsávačka

Patria k jednoduchším a sú vhodné na občasné použitie. Výhodou týchto odsávačiek je nižšia obstarávacia cena, a to, že pracujú ticho bez potreby elektriny alebo batérií. Nevýhodou je dlhšia doba odsávania, jedno odsávanie môže trvať 30 minút, ale pokojne aj hodinu. V prípade manuálnych odsávačiek je nízka aj intenzita sania.

Ďalej je nutné zvoliť dobrú techniku, aby bol proces čo najmenej nepríjemný, pretože odsávanie mlieka môže byť často bolestivé, a nesprávna manipulácia môže bolesť ešte zvýšiť. Manuálny typ nie je vhodné používať ani v prípade, že máte poškodené alebo precitlivené bradavky.

Manuálne odsávačky sa delia na 3 základné typy:

Piestové odsávačky

Sú jednoduché a skladajú sa z dvoch častí a to pumpy a nadstavca. Nadstavec je u lacnejších typov vyrobený z plastu, kvalitnejšie odsávačky potom majú nadstavec vybavený mäkkým silikónovým vankúšikom. Ten tak dokonale prilieha k prsníku a pri odsávaní tak nebude nikde unikať vzduch.

Vo väčšine prípadov je možné pumpu jednej značky použiť zároveň ako fľaštičku, pretože šróbenie je kompatibilné s rovnakou značkou dojčenských fliaš. Výhodou je tu aj ľahké čistenie a to najmä vďaka malému počtu súčiastok.

Niektoré typy však nie sú určené na použitie v mikrovlnnej rúre a nemožno ich vložiť ani do umývačky riadu.

Balónové odsávačky

Skladá sa z tela odsávačky, ktoré má podobu klasickej dojčenskej fľaše a hlavice s nástavcom, z ktorej vedie hadička, na konci ktorej je balónik. Tieto odsávačky majú v balení aj cumlík a krycie viečko na fľašu. Ani v tomto prípade teda nebudete musieť mlieko nikam prelievať a môžete bábätko nakŕmiť priamo.

V prípade lacných balónikových odsávačiek nie je súčasťou odsávačky fľaštička na zachytávanie mlieka. Tieto typy sú tak vhodné iba na vyprázdnenie prsníkov. Ich používanie nie je príliš šetrné av niektorých prípadoch môžu spôsobovať bolestivé trhliny na bradavkách.

Sacia sila je v tomto prípade vytváraná stláčaním balónika a jej intenzitu môžete meniť podľa intenzity stláčania.

Vďaka tomu je jej použitie šetrnejšie. Obsluha je jednoduchá, ale ani tento typ nemá veľkú intenzitu sania a je teda vhodná na občasné použitie v prípade, keď nie je s dojčením žiadny problém.

Pákové odsávačky

Patrí k najefektívnejším, je k dostaniu v základnom type a tiež ako dokonalejšia dvojfázová. Vzhľadovo je veľmi podobná balónikovej, namiesto hadičky s balónikom je tu však páka. Páka má vo väčšine prípadov ergonomický tvar a odsávanie je tak pohodlné.

Nadstavec je vybavený silikónovou masážnou vložkou, ktorá pri odsávaní prsníkov masíruje a stimuluje tok mlieka. Aj tento typ je k dostaniu s cumlíkom, niekedy je súčasťou balenia aj kefka uľahčujúca čistenie a tiež niekoľko plastových pohárikov, v ktorom môže byť materské mlieko uskladnené v chladničke alebo mrazničke.

Základný typ nedosahuje veľkú účinnosť a je teda opäť vhodný na občasné použitie v prípade, keď je dojčenie bezproblémové. Dvojfázová páková odsávačka dokonale imituje rytmus sania dieťaťa a zaisťuje tak rovnomerný a šetrný tok mlieka. Tieto modely sú oproti ostatným manuálnym drahšie, sú však rovnako účinné ako elektrické odsávačky.

Elektrická odsávačka

Elektrické odsávačky sú praktické, pohodlné a šetrné. Majú vysokú intenzitu sania a nevyžadujú od vás žiadnu spoluprácu, pracujú úplne samostatne pomocou batérií alebo elektrického prúdu.

Možno ich používať niekoľkokrát počas dňa, odsávanie v tomto prípade trvá asi 15 – 20 minút. Nevýhodou je tu tak len vyššia obstarávacia cena.

Elektrické odsávačky sa delia na jednofázové a dvojfázové

Jednofázová

Tento typ elektrických odsávačiek je zastaraný a nie je už takmer na zohnanie. Pokiaľ by sa vám však zohnať podarila, ponúkne vám stále rovnakú intenzitu sania, čo nemusí byť nijako komfortné. Aj tento typ je teda vhodné používať pri bezproblémovej laktácii. Ide o lacnejší typ elektrických odsávačiek.

Dvojfázová

Dvojfázový systém simuluje prirodzené sanie bábätka. V prvej fáze pracuje rýchlo, čím sa stimuluje vytekanie mlieka av druhej fáze nastupuje pokojné hlboké sanie. Intenzita sania v tomto prípade nie je rovnaká, mení sa podtlak aj rytmus.

Vďaka tomu patria dvojfázové odsávačky k šetrným a účinným. Sú určené pre mamičky, ktoré majú s dojčením, väčšinou sa jedná o rozjazd laktácie. Táto situácia je častá po cisárskom reze alebo predčasnom pôrode.

Veľkosť prsného nástavca

Odsávanie mlieka by malo byť príjemné a šetrné, v žiadnom prípade by potom nemalo bolieť. Odsávanie s nesprávne zvoleným nástavcom môže viesť aj k poškodeniu prsného tkaniva. Každá žena má inú veľkosť a tvar prsníkov, preto potrebujú odlišnú veľkosť nástavcov.

Pre maximálne pohodlie a účinnosť je možné vyberať z niekoľkých veľkostí prsných nástavcov. Je preto dôležité vedieť, aká veľkosť je ideálna vo vašom prípade. Ak pozorujete počas alebo po odsávaní mlieka nasledujúce problémy, mali by ste voliť inú veľkosť tohto nadstavca.

Kedy teda voliť inú veľkosť?

Ak sa bradavka odiera o strany tunela nadstavca, tak, že sa necítite pohodlne.

Pokiaľ je pri odsávaní vťahovaná do tunela nadstavca veľká časť prsného dvorca.

Ak sa po odsatí objaví začervenanie, alebo naopak pokiaľ bradavka a dvorec zbelal.

V prípade, že cítite aj po odsatí v prsiach mlieko.

Ak máte niektorý tento problém a napriek tomu si nie ste istá, obráťte sa na vašu laktačnú poradkyňu. Tá vám s výberom poradí, nie vždy je totiž veľkosť nástavca pri odsávaní na vine.

Prsné nástavce sú dodávané vo veľkostiach

  • Priemer bradavky 17 mm – veľkosť nadstavca 21 mm
  • Priemer bradavky 20 mm – veľkosť nástavca 24 mm
  • Priemer bradavky 23 mm – veľkosť nadstavca 27 mm
  • Priemer bradavky 26 mm – veľkosť nadstavca 30 mm
  • Priemer bradavky 32 mm – veľkosť nadstavca 36 mm

Ceny

Najlacnejšia balóniková odsávačka bez zásobníka mlieka vás vyjde na cca 6 eur, elektrická dvojfázová s veľkým množstvom funkcií a príslušenstva potom môže stáť aj cca 200 eur. To, koľko do tohto výrobku investujete, záleží na vašich individuálnych potrebách.

  • Do 40 eur – na výber máte veľké množstvo všetkých typov ručných odsávačiek, a to aj pákových s dvojfázovým systémom.
  • Do 120 eur – cenové rozpätie, ktoré uspokojí aj náročné, zahŕňa mnoho typov dvojfázových elektrických odsávačiek, ktoré umožňujú aj odsávanie oboch pŕs zároveň.
  • Od 120 eur a viac – odsávačky s mnohými funkciami a veľkým množstvom príslušenstva. Ponúka toho naozaj veľa, je však na uváženie, či využijete všetko a investícia tak nie je zbytočná.

Porovnať ceny odsávačiek

Značky

Najväčší podiel na trhu zaberajú odsávačky nesúce označenie Medela. Medela je švajčiarskou značkou a ponúka všetky typy odsávačiek, náhradných dielov a bohatého príslušenstva. Vyberie si skutočne každý.

Obľúbené sú aj výrobky od Philips Avent a Nuk. Aj v tomto prípade je výber široký. Do top 20. najobľúbenejších patria aj odsávačky značiek Tommee Tippee, Zopa, Baby Ono, Canpol babies, TrueLife a Bayby.

Príslušenstvo

Odsávačky sú dodávané s rôznym množstvom príslušenstva. Čím je obstarávacia cena vyššia, tým viac toho v balení nájdete. Pokiaľ nechcete investovať do výrobku viac, než je nutné, môžete si jednotlivé diely zakúpiť samostatne.

Dodržiavať by ste mali iba jedno pravidlo a to kupovať príslušenstvo rovnakej značky ako je značka vašej odsávačky.

Súčasťou balenia môžu byť jednorazové prsné vložky, náhradná dojčenská fľaša, náhradné cumlíky a ďalšie.

Cumlík a viečko

Bývajú súčasťou snáď každého balenia. Umožňujú bábätko nakŕmiť priamo zo zbernej nádoby.

Zásobníky na materské mlieko

Aj toto príslušenstvo býva často v balení, najčastejšie balenie obsahuje 2 kusy, môže ich byť však oveľa viac. Možno ich kúpiť aj samostatne. Sú ideálne na upokojenie mlieka, umožňujú aj zamrazenie.

Vrecká na uskladnenie mlieka

Rovnakú funkciu ako zásobníky umožňujú aj vrecká. Sú vhodné na uchovávanie mlieka v chladničke aj mrazničke, možno ich vložiť do mikrovlnnej rúry. Vrecká bývajú vybavené popisovacím štítkom, na ktorý môžete napísať dátum, kedy bolo mlieko odstriekané. Sú tiež lacnejšie a lepšie skladné.

Pás na ľahké odsávanie

Umožňuje odsávanie bez pomocou rúk, možno ho použiť aj v prípade, keď odsávate obe prsia naraz. Pás je k dostaniu v niekoľkých veľkostiach a je možné ho prať v práčke.

Kefka

Vďaka rôznym kefkám je ľahké jednotlivé diely odsávačky vyčistiť.

Cestovná taštička

Vhodná najmä pri cestovaní.

Bezpečná manipulácia a údržba

Aby bolo odsávanie bezpečné, je dobré dodržiavať správny postup. Dôležitá je predovšetkým hygiena, ktorá by mala byť 100%, pretože mlieko je ihneď určené na kŕmenie bábätka.

Odsávačky sú zložené z niekoľkých hlavných dielov a vo väčšine prípadov umožňujú sterilizáciu pomocou horúcej vody alebo pary.

Toto čistenie by malo byť vykonávané zakaždým, keď odsávačku použijete. Pred samotným odsávaním môžete vykonávať aj jemnú masáž alebo použiť teplý obklad, to vám pomôže s uvoľnením mlieka.

Odsávanie mlieka vám zaberie nejaký čas, robte to tak pokiaľ možno vtedy, keď máte na túto činnosť dostatok času aj pokoja. Odsávaním v strese nedosiahnete príliš dobré výsledky.

Záverom

Odsávačku nie je nutné kupovať ešte pred narodením dieťaťa, pretože dopredu nemôžete vedieť, či ju budete potrebovať. Ak budete mať s dojčením nejaký problém, zistíte ešte pri pobyte v pôrodnici.

To či a akú odsávačku v prípade problémov zaobstarať vám môže poradiť laktačná poradkyňa. Pokiaľ problémy nemáte a napriek tomu o nej uvažujete, premyslite si najmä, ako často ju budete používať.

Pre výnimočné používanie si vystačíte s manuálnou odsávačkou, najlepším riešením je v tomto prípade páková dvojfázová.

V prípade, že potrebujete rozbehnúť laktáciu, alebo ak sa vraciate skoro po pôrode do práce a bábätko tak bude kŕmiť iná osoba, využijete niektorú z kvalitných elektrických modelov.

V prípade kúpy elektrického typu odporúčame vyberať odsávačku, ktorá je schopná pracovať aj pomocou batérií.

Môžete ju použiť na cestách v prípade, že práve nemáte prístup k elektrickej energii.


Zdroje: www.philips.sk, www.kociky.skwww.brendon.sk, www.lansinoh.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo