Aperitivy

Večera v reštaurácii aj doma by mala ideálne začínať aperitívom. Aperitív je označenie pre mnoho druhov alkoholických, ale aj nealkoholických nápojov, ktoré sú schopné prebudiť a naštartovať žalúdok a zároveň ho pripravia na väčšie množstvo stravy.

Aperitív by mal byť podávaný v malom množstve cca 15 – 20 minút pred tým, než budete pokrmy servírovať. Medzi aperitívy patria rôzne nápoje, podávať môžete červené, biele, sladké aj portské víno. Medzi ostrejšie aperitívy patria whisky, slivovice, fernet a iné nápoje. Dôležité je, aby bol aperitív dobre vychladený a podávaný čistý.

Pozrieť aperitívy

Typy

Aperitív má mnoho podôb, všeobecne je možné aperitívy rozdeliť do niekoľkých skupín podľa chuti a množstva alkoholu.

  • Ľahké aperitívy – medzi ľahké aperitívy patria jemne perlivé vína, ako je sekt alebo šampanské, suché červené aj biele vína. Vhodné je aj červené polosuché víno.
  • Sladké aperitívy – do kategórie suchých vín spadajú fortifikované vína napríklad vermút. Vhodné je portské víno či sherry. Klasikou je Cinzano, pokiaľ budete voliť vermút, môžete vyskúšať napríklad Dubonnet či Lillet Blanc.
  • Ostré aperitívy – do skupiny ostrých aperitívov patria liehoviny, horké a horkosladké likéry. Veľmi obľúbený je napríklad Aperol či Campari.
  • Nealkoholické aperitívy – v ponuke by malo byť miesto aj pre nealkoholické aperitívy. Podávať môžete nealkoholické vína, ale aj vodu alebo džús.

Druhy

Aperitívy je možné rozdeliť aj podľa krajiny pôvodu. Najväčšími výrobcami je Francúzsko alebo Taliansko, ale kúpiť môžete aj aperitívy pochádzajúce zo Španielska, Portugalska, Dánska či Argentíny.

  • Český aperitív – najznámejším českým aperitívom je Becherovka
  • Francúzsky aperitív – tieto aperitívy bývajú založené na víne a vyznačujú sa ovocnou chuťou.
  • Taliansky aperitív – na rozdiel od francúzskych majú talianske aperitívy bylinný základ a veľmi často sa miešajú s proseccom. Najpopulárnejšie je Aperol či Paolazzi.

Poháre

Poháre sa líšia s typom podávaného alkoholu.

  • Šumivé vína – na servírovanie použite úzke vysoké poháre.
  • Víno – víno treba nalievať do širokého pohára, ktorého podoba sa líši s druhom vína.
  • Likéry – servírované by mali byť v tzv. likérkach, čo sú malé poháre s vysokou stopkou.

Digestív verzus aperitív

Mnohí stále riešia, aký je rozdiel medzi aperitívom a digestívom. Zatiaľ čo aperitív stolovania začína a jeho úlohou je nakopnúť tráviace enzýmy, digestív stolovania uzatvára. Digestív máva väčší obsah alkoholu a dôležité je, aby sa nejednalo o alkohol s výraznou chuťou. V opačnom prípade môže digestív prekonať chuťový zážitok z konzumovaného pokrmu.

Ako digestív je možné podávať rôzne vínne pálenky, ovocné destiláty či bylinné i horké likéry.

Značka

Ako už bolo niekoľkokrát povedané, medzi aperitívy patrí celý rad destilátov. Na výrobu aperitívov sa zameriava napríklad spoločnosť Cinzano. Za odporúčanie stojí aj Aperol, Martiny, Campari alebo Aperol Spritz.

Cena

Cenové rozpätie alkoholických nápojov, ktoré je možné podávať ako aperitív je pomerne veľké. Záleží na tom, či si chcete vychutnať nápoj pri bežnej domácej pohode, alebo plánujete honosnejšiu oslavu. Za pohár aperitívu zaplatíte od cca 9.1 – 86 eur.

Pozrieť aperitívy

Otázky a odpovede

Aká je presná úloha aperitívu?

Aperitív má za úlohu povzbudiť chuť do jedla. Vypiť by ste ho tak mali iba menšie množstvo. Vo chvíli, keď to s pitím alkoholu pred jedlom preženiete, dôjde skôr k utlmeniu chuti. Aperitívy však neplnia iba fyziologickú funkciu, ale sú dôležité aj zo spoločenského hľadiska. Pri popíjaní aperitívu sa môžu ľudia na večierkoch zoznámiť, doma sa môžete v pokoji porozprávať.

Kde sa vzal aperitív?

Aperitív sa tradične pred jedlom podáva v Taliansku, tento nápoj bol známy už v starovekom Ríme. Bežne sa podávalo malé množstvo vína s nižším obsahom alkoholu. Už v tom čase bolo dôležité pripraviť zažívací trakt a uvoľniť atmosféru.

Čo všetko patrí medzi tradičné aperitívy?

Medzi osvedčenú klasiku patria Martiny a Cinzano. Stále obľúbenejšie sú aj korenené nápoje ako Campari a Aperol. Vhodné sú aj koktaily napríklad Aperol Spritz, Vesper Martini alebo Campari drink. Podávať môžete aj kvalitné portské víno alebo cherry, vhodné je suché, polosuché víno, sekt a šampanské.

Na začatie večera sa naopak nehodia sladké vína, vhodné nie sú smotanové likéry typu Baileys či vaječného koňaku. Pokiaľ holdujete ostrejším nápojom, môžete naliať menšie množstvo slivovice či iného ovocného destilátu, vyskúšať môžete becherovku alebo whisky.

Záver

Aperitív je nápoj, ktorý sa podáva pred prvým chodom, jeho úlohou je navnadiť chuťové bunky a povzbudiť žalúdok. Podávať by ste ho mali cca 15 – 20 minút pred jedlom. Naproti aperitívu stojí digestív, čo je alkoholový nápoj, ktorý sa podáva po jedle. Ako aperitív môžete podávať rôzne druhy alkoholických aj nealkoholických nápojov, záleží na vkuse a zdravotnom stave jednotlivých stravníkov.

Podobný článok, ktoré by vás mohol zaujímať


Zdroj: www.wikipedia.org

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo