Holiace strojčeky

Holiace strojčeky v akejkoľvek podobe sprevádzajú mužov už od cca 15 rokov, kedy začínajú rásť prvé fúzy. Pre niekoho je holenie každodenná rutina, iní si potrpia na dokonalý vzhľad, ktorý sa nezaobíde bez použitia zastrihávača či shawetty.

Holiace strojčeky je možné použiť aj na holenie hlavy alebo tela. Možno ich kúpiť v mnohých podobách od ručných po moderné elektrické. To, ktorému dáte prednosť, závisí nielen na zvyku a štýle, svoj podiel pri rozhodovaní hrá tiež cena.

Elektrické strojčeky sú výrazne drahšie, umožňujú však rýchle a kvalitné oholenie bez podráždenia. Bohužiaľ je možné naraziť aj na lacné výrobky, ktoré vám patričné pohodlie neprinesú. Cena by tak nemala byť tým rozhodujúcim parametrom ani v prípade týchto výrobkov.

Porovnať ceny holiacich strojčekov

Typy

Holiace strojčeky je možné rozdeliť do dvoch základných skupín podľa spôsobu holenia. Stále veľká časť mužov nedá dopustiť na klasické ručné strojčeky alebo britvy. Moderní muži potom siahnu skôr po vysoko výkonných eklektických strojčekoch.

Manuálne holenie

Pre milovníkov klasiky sú určené klasické žiletkové strojčeky, shavetty alebo britvy. Do týchto typov je nutné pravidelne dokupovať kvalitné žiletky. Manuálne strojčeky môžete použiť len pre starostlivosť o tvár, niektoré sú vhodné aj pre odstránenie nežiaduceho ochlpenia na tele.

Strojčeky na žiletku

Ani klasické strojčeky nepatria medzi dávno zabudnuté pomôcky, o čom svedčí ich zastúpenie na trhu. Možno ich kúpiť v mnohých podobách. Podľa veľkosti vyčnievajúcej žiletky sa delia na otvorené a uzavreté strojčeky. Otvorené oholia aj dlhšie fúzy a možno ich použiť aj na ochlpenie na tele.

Ďalej sa strojčeky líšia podľa spôsobu, akým je možné meniť žiletku. Praktickejší a rýchlejší spôsob ponúka tzv. Butterfly čiže motýlie hlavice, ktoré sa po otočení skrutky roztvoria. V prípade skrutkovateľnej hlavice je výmena dlhšia, pretože je potrebné celú hlavicu rozobrať a opäť zložiť.

A nakoniec sú tu klasické strojčeky s modernou hlavicou, ktoré ponúkajú veľmi jednoduchý a pre pokožku šetrný spôsob holenia. Tieto strojčeky sú drahšie a je potrebné počítať s výmenou celej hlavice, vďaka čomu sa do budúcnosti môže používanie viacerých predražiť.

Na druhú stranu s pomocou týchto strojčekov nie je nevyhnutné používať holiacu penu a vystačiť si môžete iba s vodou. Je však potrebné spomenúť aj druhú nevýhodu hlavicových strojčekov a tou je výrazne zložitejšia údržba, kedy často nie je možné z hlavice odstrániť všetky fúzy alebo chlpy.

Shavetty

Jedná sa o malý ručný strojček veľmi podobný klasickej britve, ktorý bol predtým veľmi obľúbený. Holenie pomocou tohto strojčeka je vhodné pre tých, ktorí chcú túto činnosť premeniť v malý rituál a nevadí im dlhší čas, ktorý holením strávia.

Shavettu možno použiť len na holenie fúzov, často sa však využíva skôr pre presnú úpravu kontúr alebo na doladenie tvaru fúzov. Do shavetty sa vkladá vždy iba polka žiletky a samotné holenie môže byť najmä pre začiatočníkov značne obtiažne.

Britvy

Britva je na prvý pohľad prístroj veľmi podobný shavette. V tomto prípade však ide o pomôcku, ktorá nevyžaduje výmenu žiletky, ale pravidelnú starostlivosť o čepeľ. Vďaka tomu sa jedná o najmenej obľúbený spôsob holenia. Okrem patričnej starostlivosti o čepeľ je potrebné postupovať opatrne, aby nedošlo k poraneniu.

Elektrické strojčeky

Elektrické strojčeky sú oproti klasickým ručným výrazne drahšie. Holenie je však jednoduchšie a rýchlejšie. Možno ich použiť na oholenie fúzov, ale aj chĺpkov na tele. Použitie je možné pre suché i mokré holenie.

Elektrické holiace strojčeky sú k dostaniu v dvoch podobách, vyberať môžete medzi planžetovými a rotačnými. To, ktorý typ bude pre vás tým vhodnejším, záleží predovšetkým na početnosti holenia, ale aj dĺžke fúzov.

Planžetové strojčeky

Sú vhodnejšie na dlhšie a hustejšie fúzy. Princíp holenia spočíva v dlhších rovných pohyboch, vďaka ktorým sa rýchlo a kvalitne odstránia nežiaduce fúzy. Strojčeky môžu byť vybavené jednou až piatimi holiacimi prvkami. Je vhodné vyberať strojčeky s viacerými planžetami, ktoré si s fúzmi poradia lepšie. Investícia do strojčeka s iba jednou planžetou nemusí spĺňať to, čo od strojčeka očakávate.

Väčšina strojčekov disponuje strednou strihacou lištou, ktorá je určená na zastrihnutie dlhších fúzov. Kvalitný strojček by mal mať pohyblivé planžety, ktoré sa lepšie prispôsobia tvaru tváre. Vďaka tomu nebude dochádzať k podráždeniu pokožky. Výkyvná holiaca hlavica potom predchádza podráždeniu na problémových oblastiach ako je krk a brada.

Rotačné (frézkové) strojčeky

Rotačné strojčeky sú vhodné pre častejšie holenie kratších fúzov. Pri holení je vhodné robiť krátke krúživé pohyby. Rotačné strojčeky majú 2 – 3 rotačné holiace prvky.

V ideálnom prípade by sa mala každá frézka pohybovať samostatne, aby bolo možné lepšie kopírovať tvar tváre. Kvalitnejšie strojčeky majú pohyblivú holiacu hlavicu, vďaka ktorej je podráždenie pokožky minimálne.

Nabíjanie

Elektrické strojčeky je možné pripojiť do siete pomocou kábla, väčšie možnosti vám však umožnia strojčeky, ktoré je možné dobíjať. U dobíjacích strojčekov sa zamerajte aj na výdrž batérie. Kvalitné výrobky by vám mali umožniť používanie po dobu 40 – 60 minút.

Ak neviete, ktorú variantu uprednostniť je možné kúpiť strojčeky, ktoré ponúkajú obe možnosti. Poslednou voľbou potom môžu byť batériové strojčeky, ktoré vyžadujú pravidelnú výmenu batérií, čo nie je príliš praktické.

Z praktického hľadiska sú najvhodnejšie strojčeky, ktoré možno napájať káblom, a súčasne umožňujú dobíjanie akumulátorom. Niektoré tieto strojčeky je možné používať tiež v sprche. Ak je pre vás táto možnosť dôležitá, venujte pri nákupe pozornosť aj tomuto detailu.

Funkcia

Elektrické holiace strojčeky ponúkajú aj niekoľko praktických funkcií. Čím je počet funkcií väčší, tým je logicky väčšia aj obstarávacia cena strojčeka. Preto vyberajte iba také funkcie, ktoré naozaj využijete. Holiace strojčeky sú vo väčšine prípadov dodávané z väčším či menším príslušenstvom.

Spravidla nechýbajú rôzne štetce pre ľahšiu údržbu, mnoho strojčekov je vybavených zastrihávačom. V menšej miere je potom zastúpená nabíjacia podložka, čistiace stanice, cestovné puzdro alebo čistiaca kefa na tvár.

Zastrihávací nadstavec

Býva súčasťou veľkého množstva strojčekov, využijete ho na konečnú úpravu vzhľadu. Nadstavce, ktoré sú vybavené hrebeňom, vám umožnia skrátiť kotlety a briadku.

Suché a mokré holenie

Umožňuje vám vybrať spôsob holenia, ktorý v danú chvíľu preferujete. Ak strojček ponúka možnosť mokrého holenia, jedná sa o typ, ktorý je vďaka vodeodolnosti možné používať aj v sprche.

Wet & Dry

Wet & Dry funkcia vhodná pre mužov s citlivou pokožkou. Vďaka nej je možné strojček používať v kombinácii s holiacou penou alebo gélom. Holiť sa však môžete aj v sprche.

Displej

Vďaka nemu budete hneď vedieť, ako veľmi je strojček nabitý, alebo či je nutné vymeniť holiace frézky. V prípade, že strojček disponuje cestovným zámkom, budete mať vďaka displeju prehľad aj o tom, či je zámok vypnutý alebo zapnutý.

Snímač holenia

Snímač holenia mení výkon strojčeka podľa hustoty fúzov, vďaka tomu bude oholenie perfektné na všetkých miestach a nedôjde k možnému poraneniu pokožky

Značka

Špičkou medzi výrobcami holiacich strojčekov je Braun a Philips. Výrobky týchto značiek sú na trhu zastúpené najviac, nájdete ich v manuálnom i elektrickom prevedení.

Ďalšie kvalitné výrobky ponúka Remington alebo Gillette. Holiace strojčeky sú v menšej miere k dostaniu tiež od značiek Panasonic, Sencor, ECG, Sovie atď.

Cena

Najlacnejšie zaobstaráte jednorazové holiace strojčeky. Sú predávané v balení po viacerých kusoch a ich cena väčšinou nepresiahne 10 EUR. V tomto prípade je nutné počítať s častým nákupom nových balení, čo sa môže vo výsledku značne predražiť. Je tiež nutné pripočítať cenu rôznych prípravkov na holenie aj tých určených na následnú starostlivosť o podráždenú pokožku.

Drahšie sú potom manuálne strojčeky s výmennými hlavicami. Aj v tomto prípade je možné zaobstarať strojček s niekoľkými hlavicami, ale aj balenie, ktoré žiadne ďalšie príslušenstvo neponúka. Podľa toho sa odvíja aj cena, ktorá môže byť v rozmedzí od 10 – 70 EUR. Cena shavett a britiev sa pohybuje okolo 20 EUR za kus.

Elektrické strojčeky je možné kúpiť za cca od 20 – 470 EUR. Tie najlacnejšie nie sú doplnené o žiadne funkcie ani príslušenstvo a nie je možné počítať ani s výkyvnou hlavicou. Cena tých najpredávanejších strojčekov sa pohybuje od 60 – 120 EUR. Tieto strojčeky ponúkajú praktické funkcie, vo väčšine prípadov nechýba zastrihávač ani výkyvné hlavice.

Porovnať ceny holiacich strojčekov

Údržba

Holiaci strojček vyžaduje patričnú údržbu. Aby bolo čistenie pohodlné, je možné kúpiť strojček v kombinácii s čistiacou stanicou. V tomto prípade je potrebné iba vložiť strojček do stanice, všetko sa potom deje automaticky a strojček je za niekoľko minút opäť pripravený na použitie.

Stanicu je možné okrem čistenia využiť aj na nabíjanie strojčeka. Aby všetko fungovalo, treba len pravidelne vymieňať čistiacu kvapalinu.

Ostatné strojčeky sú dodávané so štetce, vďaka ktorým je možné odstrániť všetky fúzy. Manuálne a vodotesné elektrické strojčeky môžete umývať tiež pod tečúcou vodou. U manuálnych strojčekov je nutné pérovať aj o žiletku. Po oholenie žiletku vyberte, umyte vodou a nechajte uschnúť na vzduchu. Potom ju opäť vložte do strojčeka.

Otázky a odpovede

Kedy je vhodná doba na holenie?

Vo väčšine prípadov sa každý holí podľa potrieb nehľadiac na dennú dobu. Odborníci však radia nechať holenie na večerné hodiny, keď je pokožka najmenej citlivá a vyhnete sa tak zbytočnému podráždeniu. V ideálnom prípade sa hoľte vždy po večernom kúpeli, alebo priamo v sprche.

Ako zabrániť podráždeniu pokožky?

Vždy používajte ostrú žiletku a kvalitné kozmetické prípravky. Ak sú vaše fúzy tvrdé alebo je vaša pokožka po každom holení podráždená, odporúča sa pred holením použiť nejaký olej alebo balzam, ktorý pokožku hydratuje. Vhodné je po nanesení prípravku počkať cca 15 minút, potom sa oholiť a opäť naniesť hydratačnú kozmetiku.

Záver

Pri výbere vhodného elektrického strojčeka je potrebné zohľadniť predovšetkým to, ako často sa holíte. S tým súvisí dĺžka fúzov. Kratšie fúzy oholíte s pomocou rotačného strojčeka, na dlhšie je vhodné zaobstarať strojček planžetový. Elektrické strojčeky umožňujú pohodlnejšie a rýchlejšie holenie než klasické žiletky.

Podomné články, čo by vás mohli zaujímať


Zdroje: www.alza.sk, www.hej.sk, www.datart.sk, www.okay.sk, www.nay.sk, www.philips.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

1 Comment
  1. Kúpila som manželovi pod stromček holiaci strojček Philips OneBlade, zaujala ma reklama v televízii a rovnako potrebuje nový, tak snáď som neurobila chybu pri výbere.

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo