Hriankovače

Hriankovač je malý a jednouchý spotrebič, s ktorého pomocou pripravíte opečené toasty alebo hrianky bez zbytočného tuku. Jeho obľuba neustále rastie a k dostaniu je v mnohých prevedeniach a veľkostiach. Jeho obsluha je veľmi jednoduchá a prípravu hrianok tak zvládnu aj väčšie deti.

Pri všetkých nájdete niekoľko funkcií, medzi ktoré patrí rozmrazovanie, opekanie z jednej strany alebo možnosť zvoliť stupeň opečenia. Drahšie prístroje potom môžu mať aj nejaké prídavné funkcie alebo vám umožnia vďaka širším otvorom opekať väčšie pečivo a pomocou nadstavca ohrievať rožky, bagety alebo žemle.

Hriankovače v základnom prevedení môžete kúpiť v každom väčšom supermarkete. Najväčším lákadlom týchto výrobkov je predovšetkým nízka cena. Ale ani výber tohto spotrebiča by ste nemali podceniť.

Pokiaľ si chcete hriankovač zaobstarať, mali by ste sa najprv zoznámiť so všetkým, čo prístroj umožňuje a ponúka. K dôležitým parametrom patrí veľkosť, funkcie, bezpečnosť i výrobca.

Porovnať ceny hriankovačov

Typy

Hriankovač je možné zakúpiť v dvoch základných typoch. Prvú väčšiu skupinu tvoria hriankovače vhodné do domácnosti a druhú potom profesionálne prístroje, ktoré ocenia majitelia reštaurácií, bistier alebo iných občerstvení.

Do domácnosti

Do prvej skupiny môžeme zaradiť všetky veľkosti hriankovačov, ktoré disponujú dvoma alebo štyrmi otvormi, do ktorých sa vkladá pečivo, najčastejšie toustový alebo klasický chlieb.

Profesionálne

Tieto hriankovače majú vzhľad malej rúry. Súčasťou prístroja je niekoľko roštov, na ktoré sa chleba ukladá. Tieto prístroje majú niekoľko stupňov opekania a vďaka ďalším funkciám je možné ich používať aj na grilovanie, prípravu pizze atď. Nevýhodou týchto hriankovačov je samozrejme väčší rozmer a mnohonásobne vyššia cena.

Materiál

Prvé, čo vás u hriankovačov zaujme, bude vzhľad výrobku. Hriankovače sú vyrábané v mnohých rôznych prevedeniach. Okrem klasickej podoby môžete naraziť na moderný vzhľad i retro štýl. K dispozícii je tiež veľa farieb.

Výrobným materiálom tohto výrobku je nerezová oceľ, plast alebo kombinácia oboch materiálov. Plastové výrobky je možné kúpiť v mnohých farebných prevedeniach a jednoduchšia je aj v tomto prípade údržba. Overení výrobcovia zaručujú dlhú životnosť aj bezproblémovú prevádzku.

Nerezové hriankovače lepšie zapadnú do modernejších kuchýň, na prvý pohľad pôsobia luxusnejšie, ale horšie je to s ich údržbou. Najväčším problémom sú u nerezu typické odtlačky prstov, ktoré budete často leštiť.

Počet otvorov

Najrozšírenejším typom hriankovača je ten, s ktorého pomocou vyrobíte 2 hrianky. Vo väčšom množstve sú zastúpené hriankovače so štyrmi otvormi. Obmedzené množstvo výrobkov umožňuje pripraviť 1 alebo 6 hrianok.

Profesionálne hriankovače môžu vyrobiť až 12 kusov hrianok za cca 1,5 minúty. Drahšie sendvičovače majú otvory na pečivo s premenlivou šírkou, vďaka ktorým opečiete tenké aj hrubšie plátky chleba.

Príkon

Veľkosť príkonu má vplyv na rýchlosť opečenia chleba. Opekanie môže trvať v rozmedzí od 120 – 180 sekúnd. Najlacnejšie prístroje majú veľkosť príkonu 750 W, najdrahšie potom viac ako 2 500 W.

Ak vám na rýchlosti opekania záleží a nevadia vám väčšie investície, vyberajte modely, ktorých príkon sa pohybuje okolo 1 200 W.

Funkcia

Hoci je hriankovač pomerne malý a jednoduchý spotrebič, býva vybavený niekoľkými funkciami. Okrem množstva funkcií oceníte tiež vyberateľnú nádobu na omrvinky. Vďaka nej bude čistenie jednoduchou záležitosťou.

Na trhu sú k dostaniu tiež hriankovače, ktoré sú vybavené držiakom na pečivo. S ich pomocou pripravíte chrumkavé žemle, bagety alebo iné pečivo rôznych tvarov. Profesionálne hriankovače využijete aj pre ohrev pizze alebo bagiet.

Lacnejšie prístroje je možné ovládať pomocou gombíkov, regulácia opečenia je často riešená otočným alebo posuvným gombíkom. Drahšie prístroje môžu byť vybavené displejom. Praktický môže byť tiež úložný priestor na kábel.

Rozmrazovanie

Táto funkcia je jednou zo základných a sú ňou vybavené všetky hriankovače. Rozmrazovanie bude zmrznuté pečivo len ohrievať, nebude však dochádzať k jeho opečeniu.

Jednostranné opekanie

Ako už názov napovedá, funkcia umožňuje opekať pečivo len z jednej strany.

Nastavenie stupňa opečenia

Nastavenie stupňa je mnohokrát riešené otočným kolieskom, ktorým nastavíte čas, po ktorý sa bude pečivo opekať. Takto pripravíte viac či menej prepečené toasty alebo hrianky.

Stop

Hriankovače sú vybavené tlačidlom stop, ak na neho v priebehu opekania stlačíte, bude proces opekania okamžite prerušený.

Automatické zasunutie a vysunutie

Vložený toast alebo chlieb je automaticky zasunutý na dno prístroja. Po skončení opekania hrianka z prístroja vyjde do bezpečnej polohy, vďaka ktorej ju môžete z hriankovača ľahko vybrať.

Zvuková signalizácia

Zvuková signalizácia vás upozorní na ukončenie procesu pečenia.

Automatické vypnutie

V prípade, že dôjde ku vzpriečeniu pečiva, hriankovač sa sám vypne.

Kontrola opekania

V tomto prípade je možné pečivo počas prípravy vysunúť a skontrolovať stupeň opečenia. Všetko sa deje bez prerušenia chodu prístroja.

Automatické centrovanie

Hriankovače s touto funkciou vám pripravia rovnomerne opečené toasty.

Opätovný ohrev

Opätovný ohrev vám umožní pečivo opakovane ohrievať.

Bezpečnosť

Pri používaní hriankovača je treba dbať aj na bezpečnosť. Aby nedošlo k možnému požiaru, neklaďte hriankovač na povrch opatrený látkou. Zariadenie ďalej nepoužívajte v blízkosti záclon alebo závesov.

Spotrebič musí stáť na stabilnom a rovnom povrchu. Nemal by byť používaný ani v blízkosti zdrojov tepla, ako sú platničky, rúra alebo plynový horák.

Do hriankovača vkladajte pečivo veľké tak, aby nepresahovalo okraje otvorov. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k zlej cirkulácii vzduchu a tým aj k poškodeniu zariadenia. Pokiaľ dôjde k vzpriečeniu pečiva, nikdy k jeho odstráneniu nepoužívajte žiadne kovové predmety.

Môže dôjsť nielen k poškodeniu vykurovacieho telesa, ale aj k úrazu elektrickým prúdom. Či už budete chcieť s hriankovačom akokoľvek manipulovať, vždy počkajte, až zariadenie úplne vychladne a nezabudnite ho odpojiť zo siete. Z bezpečnostného hľadiska sú hriankovače vybavené tepelnou poistkou a protišmykovými nožičkami.

Značka

Hriankovače ponúka mnoho známych značiek, k tým najobľúbenejším patrí Sencor, Silvercrest, Elektrolux, Severin, Klarstein, Eta, DeLonghi, Philips alebo Bosch. Profesionálne hriankovače ponúka RedFox alebo SIRMAN.

Cena

Najlacnejšie a napriek tomu kvalitné hriankovače je možné zohnať už za necelých 15 EUR. Aj tieto spotrebiče majú niekoľko funkcií, nechýba funkcia STOP, rozmrazovanie, kontrola opekania či vycentrovanie pečiva.

Väčšie možnosti vám však ponúkne cenové rozhranie od 20 – 40 EUR. Tu sú k dispozícii aj výrobky doplnené o nadstavce na rôzne pečivo. Hriankovače nad 1 000 EUR sú vybavené väčším počtom drážok a disponujú viacerými funkciami. Veľakrát sa potom jedná o celonerezové výrobky.

Cena týchto prístrojov však môže dosiahnuť aj viac ako 200 EUR. Tu nájdete dizajnovo krásne výrobky umožňujúce pripraviť 2 alebo 4 hrianky. Ani u týchto drahých modelov však nečakajte žiadne dodatkové ani neštandardné funkcie. V cene od 200 – 590 EUR je tiež veľa profesionálnych hriankovačov.

Porovnať ceny hriankovačov

Údržba

Aby prístroj dobre slúžil, nezabúdajme ani na pravidelnú údržbu. V tomto prípade sa nejedná o žiadne zložité čistenie, pretože budete opekať len suché pečivo.

Treba len pravidelne odstraňovať omrvinky. Vonkajšie steny treba utrieť vlhkou handričkou. Pred čistením nikdy nezabudnite prístroj vypnúť z elektrickej siete.

Najlacnejšie prístroje nemusia disponovať vysúvacou nádobkou na omrvinky, tie teda musíte z vnútra prístroja zložito vyklepať. Pri výbere vhodného modelu sa teda zamerajte aj na túto zdanlivú drobnosť, ktorá vám údržbu prístroja veľmi uľahčí.

Otázky a odpovede

Ako je možné hriankovač využiť?

Hriankovač vám umožní iba opiecť chleba alebo toasty. S jeho pomocou môžete pripraviť tiež vafle kúpené ako polotovar. Stačí ich do prístroja vložiť na cca 2 – 3 minúty. V prípade, že kúpite hriankovač s nadstavcami na pečivo, môžete na ňom opiecť akékoľvek dostupné pečivo.

Na akom princípe funguje nadstavec na pečivo?

Nadstavec je umiestnený v hornej časti prístroja. Pečivo sa na neho jednoducho položí a pomocou tepla, ktoré z prístroja vychádza, sa následne zahrieva. Vďaka tomu si pochutnáte aj na staršom pečive.

Záver

Hriankovače sú na trhu v širokom zastúpení, ich kvalitu primárne neurčuje len cena. Pokiaľ si medzi jednotlivými výrobkami vo vami zvolenej cenovej skupine nedokážete vybrať ten pravý prístroj, zamerajte sa aj na to, ako sú s daným výrobkom spokojní spotrebitelia, ktorí už prístroj vlastnia. Vďaka rôznym recenziám a diskusiám sa dozviete všetko, čo vám v rozhodovaní pomôže.


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

      Pridať komentár

      Recenzer.sk
      Logo