Odšťavovače

Ovocie a zelenina sú potraviny, ktoré by nemali chýbať v jedálničku ani jeden deň. Tieto potraviny obsahujú vitamíny, vlákninu, minerály, živiny a enzýmy. Pomocou odšťavovania sa zbavíte všetkej vlákniny, ktorá je síce prospešná, ale tráviace enzýmy ju nevedia úplne rozložiť.

Vláknina má vplyv na správnu funkciu čriev, ale zároveň bráni vstrebávaniu dôležitých živín. Vo vláknine sa tiež ukladajú všetky chémie aj rôzne pesticídy. Jej odstránením tak môže telo vstrebať všetky dôležité zdravé zložky a vitamíny.

Odšťavovanie je veľmi vhodný spôsob spracovávania najmä kupovanej zeleniny. Pokiaľ nekupujete zeleninu v bio kvalite dostanete vo väčšine prípadov zeleninu, ktorá obsahuje nejaké množstvo chemikálií. Pri odšťavovaní zostávajú tieto toxíny vo vláknine, ktorá je pri procese odstránená.

Porovnať ceny odšťavovačov

Typy

Odšťavovače sú k dostaniu v niekoľkých podobách. To aký model bude najvhodnejší pre vás, záleží predovšetkým na surovinách, ktoré chcete spracovávať najčastejšie, pretože žiadny typ nedokáže spracovať kvalitne všetky druhy ovocia a zeleniny.

Šnekové

Šnekové prístroje patria k tým drahším a sú k dostaniu v dvoch podobách. Môžete mať odšťavovač horizontálne alebo vertikálne. Pracujú na princípe pomalého točenia šneku vo vnútri prístroja. Týmto spôsobom suroviny lisujú a bez zbytočného zahrievania vyrobia veľké množstvo zdravšej a kvalitnejšej šťavy.

Takto pripravená šťava má výraznú chuť a dlhšiu trvanlivosť a je možné ju určitú dobu uchovať v chladničke. Šťavu tak môžete pripraviť večer a ráno pred odchodom do práce ju iba vypiť a vďaka tomu svoje telo zdravo naštartovať do ďalšieho dňa. Odpadu je v tomto prípade menšie množstvo. Sú vhodnejšie na spracovanie mäkkých plodov, listovej zeleniny i byliniek.

Horizontálne

Pri horizontálnych typoch je šnek uložený horizontálne a suroviny sa do prístroja natlačia pomocou vtláčadla. Pomocou tohto typu môžete spracovávať aj suché potraviny, ako sú orechové maslá, sorbet alebo detské príkrmy.

Môžete ich použiť na výrobu salsy alebo napríklad kešu a arašidového maslo. Tento typ je tiež najlepší na čistenie, väčšinu dielu stačí iba opláchnuť.

K dostaniu sú tiež horizontálne odšťavovače, ktoré majú namiesto slimáka dva hriadele. Tie do seba presne zapadajú a pri otáčaní vťahujú suroviny medzi seba. Vďaka tomu sú najvhodnejšie na spracovávanie listovej zeleniny. Naopak pri spracovávaní napríklad mrkvy je práca náročnejšia, pretože treba na surovinu viac tlačiť. Hriadeľové odšťavovače sa o niečo horšie čistia.

Vertikálne

U vertikálnych odšťavovačov je šnek uložený vertikálne a nie je potrebné používať vtláčadlo. Suroviny padajú k šneku sami a stačí ich do prístroja vhadzovať. Dokážu spracovať všetky druhy surovín, a preto sú veľmi obľúbené. Sú menšie a lepšie sa čistia. Ich najväčšou výhodou je pohodlie pri odšťavovaní.

Horšie sa s nimi však spracováva listová zelenina. Pokiaľ ju chcete na tomto type odšťavovať, je potrebné prekladať ju tvrdou koreňovou zeleninou napríklad mrkvou alebo repou. Niekedy sa môžu upchávať, preto vyberajte iba výrobky, ktoré sú vybavené spätným chodom.

Odstredivé

Odstredivé odšťavovače sú lacnejšie, ich nevýhodou je však veľký odpad, prevádzka je tak drahšia a prístroj hlučnejší. Pri použití tohto typu dochádza k vyšším teplotám, vďaka tomu sa vytráca zo surovín časť živinového obsahu. Fungujú na princípe otočných nožov, ktoré pri veľmi vysokých otáčkach suroviny nastrúhajú a pomocou sita vytlačia šťavu.

Vďaka skutočne jemnému situ sa tieto odšťavovače zle čistia, čo vás môže v konečnej fáze od používania odradiť. Sú vhodné na spracovanie malvíc, citrusov a koreňovej zeleniny. Horšie sa s nimi spracovávajú mäkké plody a listová zelenina, pretože pri ich spracovávaní dochádza k upchávaniu sitka.

Najlepšie si poradí s mrkvou, pomarančmi a jablkami. Hotový nápoj má vodovú konzistenciu, nie je tak výživný a je nutné ho okamžite vypiť, pretože vďaka veľkému obsahu vzduchu môže rýchlo oxidovať.

Výkon a počet otáčok

Odstredivé a závitovkové odšťavovače fungujú na rôznom princípe a preto je pri týchto parametroch veľký rozdiel. Odstredivé odšťavovače majú výkon v rozmedzí 500 – 1 2 00 W.

Pre bežné domáce spracovávanie si vystačíte s výkonom okolo 700 W. Čím je výkon vyšší, tým sú vyššie otáčky a tým rýchlejšie bude prístroj suroviny spracovávať. Na druhej strane bude pri vysokých otázkach dochádzať k zahrievaniu, ktoré má na suroviny negatívny vplyv.

Šnekové odšťavovače majú výkon v rozmedzí 100 – 300 W. V tomto prípade postačí, ak bude mať spotrebič výkon okolo 150 W. Prístroj pracuje pomaly, suroviny sa nezahrievajú a nedochádza k tak výraznej oxidácii, ktorá má vplyv na kvalitu aj trvanlivosť šťavy.

Veľkosť plniaceho otvoru

Veľkosť plniaceho otvoru má vplyv najmä na komfortné používanie prístroja. V tomto prípade je najvýhodnejšie, aby mal odšťavovač čo najväčší plniaci otvor. Vďaka tomu vám odpadne zdĺhavé krájanie surovín na menšie kúsky, čím skrátite najmä čas prípravy.

Plniaci otvor je závislý na sile motora. Modely so slabším motorom majú plniaci otvor okolo 4 – 5 cm. Vďaka tomu nebude pri práci dochádzať k zadrhávaniu. Výkonnejšie typy môžu mať otvor o veľkosti 6 – 9 cm.

Veľkosť nádoby na odpad

Veľkosť nádoby je dôležitý parameter najmä v prípade odstredivého odšťavovača, ktorý má pri spracovaní surovín väčšie množstvo odpadu. Ale ani v prípade závitovkového modelu by ste tento parameter nemali úplne vypustiť.

Niektoré odšťavovače sú riešené tak, že po naplnení nádoby na odpad je nutné, celý prístroj rozobrať, nádoby vysypať, všetko dať znova dohromady a až potom znova pokračovať v práci. Iné majú nádobu samostatne a je teda jednoduchšie nádobu vyprázdniť, ale ani v tomto prípade sa nevyhnete zastaveniu prístroja.

Veľkosť nádoby na šťavu

Súčasťou niektorých odšťavovačov je aj nádoba na šťavu. Výhodou je, že sa všetka šťava dostane bezpečne do nádoby, čím zabránite prípadnému znečisteniu prístroja alebo linky. Jednotlivé typy majú nádobu v rozmedzí 700 ml – 3 litre. Bežná rodina si vystačí s objemom 1 litra. Ak nádoba nie je priamo súčasťou prístroja, môžete šťavou plniť priamo poháre.

Funkcie a príslušenstvo

Odšťavovače sú jednoduché prístroje, preto nečakajte žiadne veľké množstvo špeciálnych funkcií. Každý kvalitný model by mal byť vybavený spätným chodom. Praktická je aj funkcia Anti drip alebo dripStop.

Odšťavovače s týmito funkciami sú vybavené záklopkou, ktorou je možné zaslepiť otvor, z ktorého vyteká šťava. Vďaka tomu môžete pohodlne vymieňať poháre bez toho, aby ste čokoľvek zašpinili.

O vašu bezpečnosť pri práci sa postará bezpečnostný systém. Ten zabráni zapnutiu prístroja, pokiaľ nie sú všetky časti stroja v správnej polohe. A snáď pri všetkých modeloch nájdete protišmykové nožičky, vďaka ktorým bude odšťavovač stáť pevne na linke.

Súčasťou jednotlivých odšťavovačov je aj malé množstvo príslušenstva. Balenie najčastejšie obsahuje vtláčadlo a nádoby na odpad a šťavu. Pre ľahšie čistenie sitka býva k dispozícii praktická kefka. Súčasťou drahších modelov je aj sitko na smoothie a na studené dezerty.

Najdrahšie odšťavovače majú v príslušenstve cedník na odstránenie peny. Pokiaľ do prístroja vložíte namiesto sita homogenizačné puzdro, môžete pripraviť aj cestoviny, orechové maslo, zmrzlinu, sorbet alebo pomlieť kávu. Vďaka nástavcu na olej môžete doma lisovať aj olej.

Značka

Veľký výber odšťavovačov ponúka Concept. K dispozícii máte prístroje, ktoré využijete pri bežnej príprave šťavy. Rovnako tak môžete vyberať medzi výrobkami značky Sencor, G21, Tefal alebo Bosch.

V menšom množstve je zastúpená Eta a Catler. Pokiaľ si prajete zakúpiť vysoko kvalitný prístroj, ktorý vám okrem šťavy pripraví aj mnoho iného, zamerajte sa na výrobky značky Sana.

Cena

Najlacnejšie odstredivé odšťavovače sú k dostaniu za necelých 40 eur. Aj tu môžete objaviť prístroje s vyšším výkonom a dostatočne veľkým plniacim otvorom, ktoré vám uľahčia prípravu domácej šťavy.

Od 80-200 eur sú k dostaniu šnekové aj odstredivé odšťavovače s veľkým výkonom, a funkciou antiStop. K dispozícii máte aj nejaké príslušenstvo.

Za cenu od 200 eur je možné kúpiť odšťavovače s veľkým plniacim otvorom a vysokým výkonom, ale aj modely 3v1, s ktorými zvládneme spracovať mrazené ovocie a pripraviť tak lahodný studený dezert alebo ľadovú triešť. Ďalej potom máte k dispozícii sitko na prípravu smoothie.

K najdrahším typom patria aj lisy na ovocie a zeleninu. Tie majú až o 40% väčšiu výťažnosť ako bežné odšťavovače a to 2 fázovému postupu pri výrobe šťavy. Všetko čo do prístroja vložíte, je najskôr nadrvené a až potom dochádza k samotnému lisovaniu. Tieto prístroje sú vhodné najmä na spracovanie ríbezlí, zvládnu však spracovať všetko, čo do nich vložíte.

Pokiaľ do prístroja investujete 400 eur a viac tisíc, budete mať doma spotrebič, ktorý využijete aj na prípravu ďalších potravín. Je však na zváženie, či ste schopní využiť všetko, čo vám tieto drahé a vysoko kvalitné prístroje umožnia.

Porovnať ceny odšťavovačov

Údržba

Údržba je u tohto spotrebiča zásadná. Po každom použití je nutné celý prístroj dôkladne vyčistiť, aby sa na ňom nemnožili nebezpečné baktérie, ktoré by mohli nápoj kontaminovať.

Najhoršie sa čistí najmä sitko, v tomto prípade oceníte kefku, ktorá býva často súčasťou príslušenstva. Upchaté sitko býva živnou pôdou pre baktérie, nehľadiac na to, že bude znižovať produktivitu prístroja.

Aby vás zložitá údržba neodradila od používania odšťavovača, vyberajte prístroje, ktoré je možné úplne rozobrať a jednoducho umyť pod tečúcou vodou. Niekedy je možné jednotlivé časti vložiť do umývačky.

Je samozrejmé, že pred samotným nákupom nebude vedieť, ako ľahko sa ktorý model čistí. V tomto prípade je dobré zamerať sa aj na recenzie jednotlivých modelov. Tu sa o jednotlivých výrobkoch dozviete mnoho praktických informácií.

Otázky a odpovede

Aké ovocie a zeleninu môžu spracovať jednotlivé prístroje?

Šnekové odšťavovače sú vhodné na spracovanie mrkvy, repy, zeleru, jabĺk, hrušiek alebo citrusov. Z listovej zeleniny si poradia dobre aj s kapustou, řapíkatým zelerom, špenátom, bylinkami a kelom.

Bobuľoviny ako ríbezle, egreše, maliny, čučoriedky, kivi zvládne spracovať vertikálny typ. Ten si poradí aj s ananásom, marhuľami, broskyňami alebo mangom. Odstredivé spracujú kvalitne jablká, hrušky a citrusy. Celkom dobre si poradí aj s mrkvou, repou a zelerom. Výkonnejší odstredivý odšťavovač zvládne spracovať aj kapustu a kel.

Záver

Odšťavovanie má blahodarný vplyv na celkové zdravie. Vďaka prívalu vitamínov sa zvýši vaša energia, takto pripravená šťava má pozitívny vplyv aj na mozog, zlepšuje imunitný systém a tým aj odolnosť proti chorobám. Vďaka odšťavovaču môžete obohatiť jedálniček aj o suroviny, ktorým sa normálne skôr vyhýbate.

K najobľúbenejším šťavám patria tie, ktoré sú vybavené v kombinácii mrkva – pomaranč. Multivitamín pripravíte z mrkvy, pomaranča, ananásu, jablka a citróna. Základnú zeleninovú šťavu pripravíte z rapíkatého zeleru, červenej repy, uhorky, mrkvy, jablka a zázvoru.

Mrkva v kombinácii s jablkom a zázvorom vás postaví na nohy aj v prípade choroby. A pokiaľ chcete skutočnú bombu medzi šťavami, pripravte ju zo všetkých vymenovaných surovín.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Zdroje: www.alaz.sk, www.datart.sk, www.freshjuice.sk, www.vitarian.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo