Vodné kúpele

Vodný kúpeľ je označenie pre špeciálny spôsob prípravy varenia. Pri tejto tepelnej úprave sa vhodná nádoba naplní do cca polovice vodou. Do nádoby s vodou sa následne vloží druhá nádoba, do ktorej už budete vkladať ingrediencie určené na tepelné spracovanie. Vďaka tomuto postupu je príprava veľmi šetrná. Vodný kúpeľ je tiež označenie pre nádoby, ktoré majú za úlohu udržať uvarené pokrmy pri požadovanej teplote. Stretnúť sa s nimi môžete v hoteloch aj reštauráciách.

Vodný kúpeľ je práve častejšie spájaný s väčšími nádobami, ktoré využívajú predovšetkým profesionáli. Ak ste zvyknutý organizovať často väčšie stretnutia, ktoré sa nezaobídu ani bez teplého jedla, môže sa tento špeciálny elektrický ohrievač hodiť aj vám. V bežných kuchyniach potom môžu svoje uplatnenie nájsť špeciálne hrnce alebo nádoby. Tú správnu vodný kúpeľ tak vyberajte práve s ohľadom na to, kde a ako často ju budete využívať.

Porovnať ceny kúpeľov

Typy

Vodný kúpeľ sa delí do dvoch základných typov v závislosti od toho, kde bude používaný. Oveľa jednoduchším variantom sú vodné kúpele používané v domácnostiach, naopak sofistikovanejším zariadením je gastro vodný kúpeľ.

Domácnosť

S prípravou na vodnom kúpeli sa vo svojom živote stretol snáď každý. Tento spôsob sa najviac využíva pri rozpúšťaní čokolády. Skúsenejší cukrári potom vodný kúpeľ používajú pri príprave rôznych krémov.

V domácnostiach môžete pomocou vody ohrievať pokrmy dvoma rôznymi spôsobmi. Veľmi známa je príprava, kedy sa do väčšieho hrnca naplneného vodou vkladá menší hrniec, v ktorom je vložená ohrievaná potravina. Kúpiť však môžete aj špeciálne hrnce priamo určené na varenie vo vodnom kúpeli. Tieto hrnce majú dvojité dno.

Gastro prevádzka

V gastro prevádzkach sa s hrncami nestretnete. Tu sa používajú veľké samostatné prístroje, ktoré je možné kúpiť v niekoľkých veľkostiach. Každá nádoba má potom trochu inú kapacitu. Profesionálne vodné kúpele sú najčastejšie k videniu v reštauráciách, nechýbajú na cateringu, v predajniach s rýchlym občerstvením alebo niektorých kaviarňach.

Úlohou týchto elektrických prístrojov je udržať hotové pokrmy teplé. Vodné kúpele však majú svoje uplatnenie aj v kuchyni. Tu pomáhajú kuchárom, ktorí vďaka nim nemusia pripravovať porcie jednotlivo. Vďaka vodnému kúpeľu budete môcť redukovať množstvo inak vyhodených potravín.

Nádoby do domácnosti

Svoju domácnosť môžete vybaviť špeciálnymi hrncami s dvojitými stenami, ktoré majú väčšinou podobu rajnice. Na ich výrobu sa používa nerezová oceľ, vďaka tomuto materiálu je možné hrniec používať aj v kombinácii s indukčnou varnou doskou. Výhodou nerezovej ocele je aj ľahká údržba, špinavý hrniec je možné umývať v umývačke riadu.

Do dvojitej steny hrnca je možné naliať určité množstvo vody, ktorá sa rýchlo zahreje. Vodu budete môcť nalievať aj odlievať aj počas varenia. Kúpiť môžete aj klasický hrniec, ktorý môžete pri príprave využívať. Opäť sa jedná o nerezové, tentoraz však vyššie hrnce, do ktorých môžete vložiť ďalšiu nádobu, či už menší hrniec alebo špeciálnu misku. Niektoré hrnce sú zložené hneď z dvoch samostatných hrncov. Používať ich môžete spoločne, ale aj samostatne pri bežnom varení.

Okrem hrncov je možné kúpiť aj špeciálne nerezové misky, ktoré majú opornú západku a dlhú rukoväť. Vďaka západke bude miska bezpečne sedieť na akomkoľvek hrnci. Misky obvykle mávajú sploštené dno a postaviť ich môžete na pracovnú dosku aj jedálenský stôl.

Profesionálny vodný kúpeľ

V kuchyniach alebo reštauráciách môžete naraziť na niekoľko podôb vodného kúpeľa. Najčastejšie sa jedná o stolný vodný kúpeľ, ale hodiť sa môže aj pojazdná av kuchyniach potom veľká stabilná. Na ohrev všetkých typov sa využíva elektrická energia.

Chafing nádoby

Ide o ohrievače, ktorých hlavnou funkciou je udržať hotové potraviny pri požadovanej teplote. Niektoré nádoby sú samostatné elektrické prístroje so zabudovaným kúrením. Súčasťou týchto ohrievačov sú aj pokrievky. Iné chafing nádoby sa vkladajú do veľkých stolov a ohrievané sú horúcou vodou. Aj tá je potom ohrievaná pomocou elektrického kúrenia, ktoré je umiestnené pod spodnou vaňou. V hoteloch sa budete môcť stretnúť aj so špeciálnymi polievkovými nádobami.

Značka

Vodný kúpeľ je označenie využívanejšie v kombinácii s reštauračnými ohrievačmi jedla. Profesionálny vodný kúpeľ na našom trhu ponúka napríklad značka Lofra, Maxima, Royal Catering, Kromet, Hendi alebo Redfox. Všetci títo výrobcovia dodávajú gastro ohrievače rôznych podôb a veľkostí.

Vo všetkých prípadoch sa budete môcť spoľahnúť na kvalitný materiál, jednoduchú obsluhu a funkčnosť.

Cena

Cena sa odvíja od konkrétnej podoby vodného kúpeľa. Výrazne dostupnejšie je pochopiteľne nábobie do kuchyne. Nerezovú misku kúpite za 6 – 10 eur. Za špeciálny hrniec môžete zaplatiť 26 – 55 eur.

Ohrievače a väčšie elektrické vodné kúpele sú podstatne drahšie. Ich cena spravidla začína na 214 eur. V tomto prípade majú podobu menších stolných a ľahko prenosných nádob. Cena ohrievačov s väčšou kapacitou bežne prekračuje hranicu 427 eur. Za veľké pojazdné varianty však môžete zaplatiť aj viac ako 1 279 eur.

Porovnať ceny kúpeľov

Otázky a odpovede

Kedy je možné vodný kúpeľ využívať?

Ako už bolo spomenuté, s vodným kúpeľom sa najčastejšie stretnete pri rozpúšťaní čokolády alebo syra. Cukrári týmto spôsobom pripravujú šľahané vajcia s cukrom, ktoré sa potom následne používa ako základ rôznych krémov.

Pomocou vodného kúpeľa môžete šetrne rozohriať aj skryštalovaný med. Vodný kúpeľ môžete využívať aj na ohrev niektorých druhov omáčok, kondenzovaného mlieka alebo napríklad zemiakovej kaše.

V čom spočíva princíp vodného kúpeľa?

Princípom je najmä pomalý a veľmi šetrný ohrev, pri ktorom teplota nepresahuje bod varu. Pri príprave je niekedy tiež nutné strážiť teplotu. Voda v nádobe sa ohrieva postupne aj rovnomernejšie ako je to bežné pri priamom ohreve, kedy je priamo ohrievaná nádoba s pokrmom.

Ako s vodným kúpeľom súvisí označenie Bain-Marie?

Bain-Marie je francúzske označenie na varenie vo vodnom kúpeli. Týmto názvom je však aj odborne označený riad, ktorý môžete na prípravu používať. Pomocou Bain-Marie sa najčastejšie pripravuje lahodný Crème Brûlée, niektoré koláče alebo napríklad Cheesecake. V súvislosti s hrncami je priamy preklad dvojitý kotol.

Záver

Varenie vo vodnom kúpeli je šetrný a pritom jednoduchý spôsob tepelnej úpravy surovín. V domácnostiach môžete využívať možnosti vkladania dvoch hrncov. Zakúpiť však môžete aj špeciálne hrnce, ktoré majú dvojité dno. Ďalšou možnosťou sú nerezové misky, ktoré poslúžia aj pri mnohých iných príležitostiach.

V gastro prevádzkach má vodný kúpeľ aj ďalšie využitie a slúži na dlhodobé udržiavanie teploty už hotového pokrmu. Do reštaurácie môžete zaobstarať rôzne veľké nádoby s podobou stolných i pojazdných variantov.


Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo