Detské kuchynky

Detská kuchynka je jednou z najobľúbenejších hračiek. Vlastný priestor na varenie si užijú dievčatká aj chlapci. Detskú kuchynku nájdete snáď v každej škôlke alebo školskej družine. Detská kuchynka má mnoho podôb a líši sa aj na základe veku dieťaťa. Čím je dieťa staršie, tým modernejšiu kuchynku môže používať a tým viac rôzneho príslušenstva má k dispozícii.

Kúpou kuchynky neurobíte iba radosť svojmu potomkovi, ale postaráte sa aj o jeho zmyslový rozvoj. Pri hre môže dieťa napodobňovať činnosť rodičov, rozvíja motoriku, fantáziu, naučia sa nové slová.

Kúpiť detskú kuchynku nie je žiadny problém, dnešný trh ponúka nepreberné množstvo rôznych modelov. Pri výbere zohráva dôležitú úlohu vzhľad, množstvo príslušenstva či efektov. Zabudnúť by ste však nemali ani výrobný materiál a predovšetkým veľkosť. Pri výbere hrá dôležitú úlohu aj výrobca, ktorý sa postará o zdravotnú nezávadnosť a kvalitné spracovanie.

Porovnať ceny kuchyniek

Typy

Kuchynky sú určené deťom od 2 do 8 – 10 rokov veku. Podľa toho, ako starému dieťaťu kuchynku kupujete, sa bude meniť jej vzhľad, veľkosť a pochopiteľne výbava.

  • Deti od 2 – 3 rokov – jednoduché kuchynky menších rozmerov. Súčasťou je aj menšie množstvo príslušenstva a nečakajte skôr ani rôzne funkcie. Pre takto malé deti sú k dostaniu plastové kuchynky, ktoré sú ľahko prenosné a dieťa sa môže hrať aj vonku na terase alebo záhrade.
  • Deti od 3 – 6 rokov – väčšie deti môžu vlastniť plastovú aj drevenú kuchyňu. Tieto modely sú už doplnené o rôzne spotrebiče a nechýbajú ani svetelné, či zvukové efekty.
  • Deti od 6 – 8 rokov – predovšetkým drevené kuchynky majú úplne reálnu podobu. Výhodou je veľké množstvo spotrebičov aj vybavenia. Nevýhodou potom vyššia obstarávacia cena a hmotnosť, ktorá vám skôr neumožní premiestňovanie.

Materiál

Výrobným materiálom je drevo a plast, každý z materiálov má svoje a proti.

Drevo

Veľmi obľúbený materiál, ktorý je pevný a odolný. Drevené kuchynky majú vierohodnú podobu, sú doslova zmenšeninou klasickej kuchyne. Jej súčasťou môže byť varič, rúra na pečenie aj mikrovlnná rúra, chladnička aj umývačka.

Tieto kuchynky sú určené skôr starším deťom, avšak zakúpiť môžete aj menej prepracovaný model pre menšie deti. Ak si z veľkej ponuky nevyberiete, môžete nechať kuchynku vyrobiť priamo na mieru. Nevýhodou tohto materiálu je vyššia cena a menej funkcií.

Plast

Plastové kuchyne nevyzerajú tak vierohodne ako kuchynky drevené, ich obrovskou výhodou sú však všemožné funkcie. Vďaka nim bude varenie skutočne reálne. Pri varení bude bublať voda, niektorí výrobcovia dodávajú suroviny reagujúce na zmenu teploty.

Kuchynka môže byť vybavená tečúcou vodou, časté sú zvukové funkcie. Plastové kuchynky nie sú tak vybavené, ich súčasťou spravidla nebýva chladnička alebo umývačka. Aj tu však nájdete celý rad príslušenstva.

Veľkosť

Veľkosť je spätá s vekom dieťaťa. Výška kuchyniek sa pohybuje od necelých 100 cm – 120 cm. Dôležitým parametrom je aj výška pracovnej dosky, tá býva v rozmedzí 40 – 55 cm. Dĺžku kuchynky budete voliť podľa svojich bytových možností. Najmenšie kuchynky majú dĺžku len okolo 50 cm, najväčšie môžu dosahovať dĺžku okolo 120 cm.

Rastúce kuchyne – niektoré modely sa prezentujú ako rastúce kuchyne, ktoré je možné používať vďaka odnímateľným soklom od 2 – 8 rokov veku. Spravidla sa jedná o plastové výrobky. Vďaka tomu nemusíte hračku obmieňať, avšak pokiaľ budete túto kuchynku kupovať 2 ročnému dieťaťu, zamerajte sa na príslušenstvo. Odporúča sa odstrániť všetky malé doplnky, ktoré majú podobu cestovín, hrášku a tak podobne. Tie je vhodné radšej pre väčšiu bezpečnosť pridávať postupne.

Funkcia

Detské kuchynky sú doplnené o rôzne funkcie. V prípade oboch materiálov je možné jednotlivé skrinky alebo spotrebiče otvárať. Gombíky sú väčšinou otočné. Potom sa už jednotlivé možnosti líšia s ohľadom na obstarávaciu cenu.

  • Osvetlenie – túto funkciu, ako prakticky jedinú ponúka aj drevené varianty. Svetlá fungujú v kombinácii s batériami.
  • Zvukové efekty – jedná sa o rôzne zvuky typické pre jednotlivé spotrebiče. Častým efektom je bublajúca voda, prskanie oleja atď.
  • Voda – efekt tečúcej vody, kedy po stlačení kohútika vyteká voda do drezu. Tieto kuchynky sú vybavené uzavretým obehom, voda teda tečie späť do nádržky.
  • Súčasťou kuchynky môže byť aj kávovar na kapsule, dávkovač ľadu alebo napríklad telefón.

Značka

Kuchynku nájdete v mnohých podobách a od rôznych výrobkov. Často vás nejaký výrobok upúta svojim vzhľadom alebo nízkou obstarávacou cenou. Avšak pri výrobkoch určených takto malým deťom hrá zásadnú úlohu aj kvalitný výrobca. Ten vám zaručí, že jeho výrobok je pre vášho potomka maximálne bezpečný. Nemusíte sa báť zdravotnej nezávadnosti, ani nekvalitného spracovania.

Kvalitné a obľúbené kuchynky kúpite od značky Buddy Toys, Derrson, Wiky, Malatec, Viga, Kruzzel, Legler, Smoby, Teddies alebo napríklad G21.

Cena

Jednoduché kuchynky určené najmenším deťom zaobstaráte okolo 20 eur. Ide o malé, veľmi jednoduché modely s menším množstvom príslušenstva. Často sa jedná o prenosnú kufríkovú podobu.

Väčšie možnosti ponúka kuchynky s obstarávacou cenou do 40 eur. Sú už spravidla vhodné pre deti okolo 3 rokov. Výbava je väčšia, ani tu však nečakajte žiadne prevratné funkcie alebo množstvo spotrebičov.

Naozaj prepracované kuchynky v plastovej podobe vyjdú na cca 60 – 120 eur. Cena luxusných drevených variantov vychádza na cca 80 – 160 eur.

Porovnať ceny kuchyniek

Otázky a odpovede

Kedy zaobstarať kuchynku?

Túto hračku môžete kúpiť už 2 ročným deťom. Na trhu sú dostupné kuchynky pre chlapcov i dievčatká, avšak kúpiť môžete aj farebne neutrálnu hračku. Podľa veku dieťaťa sa kuchynka líši výškou aj vybavením. Kuchynky pre najmenších nedisponujú žiadnym drobným príslušenstvom, ktoré by mohlo dieťa prehltnúť.

Čo všetko je súčasťou kuchynky?

Či už vyberiete plastovú alebo drevenú variantu, bude jej súčasťou naozaj veľké množstvo rôznych doplnkov. Štandardom je všetok riad a umelé potraviny. Niektorí výrobcovia umožňujú suroviny rezať, iné môžu byť tepelne citlivé, čo sa prejaví zmenou farby.

Súčasťou kuchynky môže byť aj kapsulový kávovar, ku ktorému budú aj kapsule. V prípade, že vám príslušenstvo nebude stačiť, nie je nič jednoduchšie, než jeho množstvo akokoľvek rozšíriť.

Kam kuchynku umiestniť?

Kuchynku môžete umiestniť kamkoľvek. Bežne sa umiestňuje do detskej izby, táto možnosť však nemusí každému vyhovovať. Ak je váš potomok zvyknutý na vašu prítomnosť av detskej izbe netrávi čas, bude rozumnejšie umiestniť kuchyňu do centra diania, teda obývacej izby. Vďaka tomu sa stanete pri varení skutočnými partnermi, nevýhodou bude pravdepodobne večný neporiadok.

Záver

Kúpiť detskú kuchynku nie je v dnešnej dobe žiadny problém. Pri výbere hrá veľmi dôležitú úlohu priestor, ktorý kuchynke vymedzíte. Pred nákupom sa tomuto parametru venujte skutočne pozorne. Dôležitú úlohu zohráva aj vek dieťaťa, ktorému by ste mali výber prispôsobiť.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo