Mobilné telefóny

Mobilné telefóny sú prístroje, bez ktorých sa väčšina používateľov prakticky nezaobíde. Mobilný telefón môže vlastniť pomerne malé dieťa, ale aj senior. Najväčšia skupina, ktorá mobilné telefóny využíva, sú mladí ľudia a osoby stredného veku. Každá generácia má na mobilný telefón iné požiadavky a práve to, čo presne od telefónu očakávate, je otázka, ktorú by ste si mali položiť už pred výberom.

Niektorí majú mobilný telefón čisto z praktického hľadiska a používať ho budú iba na volanie, či písanie SMS správ. Ďalší hľadajú mobilný telefón disponujúci vysoko kvalitným fotoaparátom. Náruživí hráči hier vyžadujú od mobilu veľký výkon a obrovský displej. Pokiaľ máte telefón najmä na pracovný účel, bude pre vás kľúčová výdrž batérie.

Porovnať ceny telefónov

Typy

Mobilné telefóny sa delia do 2 základných typov podľa spôsobu ovládania. Najpočetnejšiu skupinu tvoria mobilné telefóny s dotykovým ovládaním, v menšom zastúpení sú tlačidlové telefóny. Posledným špecifickým typom sú odolné telefóny, ktoré kombinujú oba spôsoby.

Tlačítkové

Tento spôsob ovládania je spájaný so zastaranými mobilmi. Tlačítkové telefóny sú praktickejšie pre staršie osoby, ale vyhovovať môžu všetkým, ktorí nechcú riešiť časté aktualizácie, alebo od telefónu nevyžadujú toľko funkcií. Výhodou týchto telefónov je nižšie ceny, vďaka menšiemu počtu funkcií u nich oceníte dlhú výdrž batérie. Tlačítkové mobily sú aj odolnejšie, často sú využívané aj ako pracovné telefóny.

Tlačidlový telefón môže byť vybavený klasickou klávesnicou, kedy na každom tlačidle nájdete 1 číslo a 3 písmená. Prednosťou sú väčšie tlačidlá, nevýhodou je viac stláčania. Druhou možnosťou je klávesnica QWERTZ, ktorá je bežná pre dotykové telefóny. V tomto prípade sú jednotlivé tlačidlá veľmi malé, čo môže robiť problémy osobám so slabým zrakom aj horšou motorikou.

Tlačítkové telefóny bývajú vybavené LCD displejom, veľkosť je v rozmedzí 2,4“ – 3,2“.

Dotykové

Mobilné telefóny s dotykovým ovládaním patria do kategórie chytrých telefónov. Tieto telefóny sú obľúbené u detí aj starších osôb. Podľa obstarávacej ceny, počtu funkcií aj výbavy sa delia do 3 skupín.

  • Základné – v základnej cenovej kategórii nájdete jednoduché mobilné telefóny. Vystačiť si u nich musíte s menej kvalitným fotoaparátom, nižším rozlíšením aj slabším hardvérom. Tieto mobily sú ideálne pre nenáročných užívateľov a stačiť môžu aj malým deťom.
  • Stredná – sú na trhu v najväčšom počte a patria k najpredávanejším. Splní nároky menej aj viacerých náročných užívateľov. Kúpiť môžete mobily s veľmi kvalitným fotoaparátom, veľkou pamäťou aj vysokým rozlíšením.
  • Pokročilé – tu nájdete drahé, ale aj najviac vybavené mobilné telefóny. K dispozícii máte fotoaparát špičkovej kvality, veľké úložisko, najvyššie rozlíšenie. Telefóny sú určené najmä náročným používateľom a náruživým hráčom hier.

Kombinované

Kúpiť môžete aj telefón s kombinovaným ovládaním. Tieto mobilné telefóny spadajú do kategórie odolných a pri bežnom používaní ich nebudete môcť 100% oceniť. Odolné telefóny patria medzi chytré telefóny, disponujú všetkými funkciami, ale sú skonštruované tak, aby ustáli tie najnáročnejšie podmienky.

Operačný systém

Vyberať budete medzi operačným systémom iOS Apple a Android. Oba operačné systémy sú kvalitné, pravidelne sa aktualizujú, vďaka čomu sú vysoko spoľahlivé. Pre niekoho môže byť operačný systém Android jednoduchší, ale aj tu nájdete mnoho pokročilých funkcií.

  • iPhony – telefóny od výrobcu Apple sú postavené na systéme iOS.
  • Android – od Google, tento operačný systém nájdete aj telefónov značiek Lenovo, Huawei, Sony alebo Samsung.

Procesor

Je označovaný ako srdce telefónu a ovplyvňuje jeho výkon. S procesorom úzko súvisí počet jadier. K dostaniu sú 4 jadrové, 6 jadrové alebo 8 jadrové telefóny, pričom v tomto prípade neplatí pravidlo čím viac tým lepšie. Aj vysoko kvalitné mobilné telefóny môžu mať iba 4 jadrá.

Operačná pamäť

Výkon telefónu neovplyvňuje iba počet jadier, ale aj RAM pamäť, ktorý sa stará o plynulosť a uchovávanie spustených aplikácií. V prípade, keď budete využívať náročnejšie aplikácie a hry bez toho, aby ste mali dostatok RAM pamäte, môže telefón spustené procesy samovoľne ukončovať.

  • Do 2 GB – táto veľkosť je bežná pri najlacnejších telefónoch a vystačí iba naozaj nenáročným užívateľom.
  • Do 4 GB – aj táto veľkosť je určená skôr nenáročným používateľom. RAM do 4 GB vám umožní využívať internet, prehrávať pesničky alebo hrať nenáročné hry.
  • Do 8 GB – veľkosť, ktorá je najobľúbenejšia u bežných užívateľov.
  • 12 GB a viac – najnáročnejší používatelia a hráči najnáročnejších hier budú potrebovať pamäť o veľkosti 12 a viac GB.

Displej

Je tým prvým, čo na telefóne uvidíte. Mobilné telefóny sú k dostaniu v mnohých veľkostiach, čo pochopiteľne ovplyvňuje samotný displej. Bežná veľkosť displejov je od 5,5“ – 6,5“, veľké telefóny môžu mať veľkosť 6,8“ – 7“ a už skôr výnimočne zakúpite mobil s displejom menším ako 4,5“.

Technológia displeja

Okrem veľkosti je veľmi dôležitá technológia, na výber máte hneď niekoľko možností:

TN

Najstaršia technológia, na ktorú môžete naraziť naozaj výnimočne a to pri najlacnejších a najjednoduchších telefónoch.

LCD

Panel displeja je neustále podsvietený, výhodou je tak vyšší jas av priebehu času môže byť na displeji znateľné vypaľovanie.

OLED

Podsvietené sú iba jednotlivé pixely, čo priaznivo ovplyvňuje životnosť batérie. V tomto prípade je čierna naozaj čierna, nie sivá, ako tomu býva u menej kvalitných technológií.

OLED displejom sú vybavené aj tzv. ohybné mobily. OLED displej môže byť k dostaniu v niekoľkých variantoch, najčastejšie narazíte na SuperAMOLED displej. Toto označenie je typické pre značku Samsung. Ďalej sa jedná o označenie P-OLED alebo napríklad AMOLED. Hoci sa jedná o rozdielne značenie, zostávajú parametre veľmi podobné, pre OLED displeje sú bežné veľmi kvalitné pozorovacie uhly a živé farby.

IPS

Najpoužívanejšie technológie, najväčšou výhodou je najlepší pomer cena/výkon. Aj tu narazíte na displeje rôznej kvality, nie najkvalitnejšie majú veľmi dobré pozorovacie uhly a sýte farby. Pokiaľ chcete mobilný telefón s prakticky rovnako kvalitným displejom, ako ponúka OLED technológia, preferujte displeje LTPS.

Rozlíšenie displeja

Rozlíšenie je parameter, ktorý dohľadáte pod skratkou ppi a určuje, koľko pixelov sa nachádza v 1 palci. Pri mobilných telefónoch býva rozlíšenie v rozmedzí 300 – 400 ppi, pričom za skutočne hraničné je považované rozlíšenie okolo 250 ppi.

Pri lacnejších telefónoch je k dispozícii HD rozlíšenie s 720 pixelmi. Štandardom je FULL HD rozlíšenie s 1080 pixelmi a najkvalitnejšie telefóny majú 4K rozlíšenie. Tu sa nie vždy oplatí kupovať mobilný telefón s najväčším rozlíšením, čím je rozlíšenie vyššie, tým vyššia bude aj spotreba.

Obnovovacia frekvencia – parameter, ktorý bude zaujímať predovšetkým hráčov počítačových hier. Za základnú sa považuje obnovovacia frekvencia 60 Hz, pri najkvalitnejších telefónoch to býva od 90 – 120 Hz.

Fotoaparát

Fotoaparát je príslušenstvo, ktoré k mobilnému telefónu neodmysliteľne patrí, a mnohí si telefón vyberajú práve kvôli kvalitnému fotoaparátu. V súvislosti s fotoaparátom vás bude pravdepodobne najviac zaujímať svetelnosť a počet objektívov.

  • Objektívy – Okrem klasického objektívu bývajú telefóny vybavené teleobjektívom, ktorý využijete pri približovaní k fotenému objektu. Ďalej je to potom širokouhlý objektív, ktorý má vplyv na kvalitu fotografií. Populárna je aj TOF (time of flight) senzor, ktorý meria hĺbku ostrosti.
  • Svetelnosť – udáva ju značenie f a číslo. S väčšou svetelnosťou budete môcť fotiť aj v horších svetelných podmienkach.
  • Módy – fotoaparáty sú vybavené rôznymi módmi, populárny je najmä nočný režim, panoráma alebo HDR obraz. HDR je technológia, ktorá sa zachytáva farby a kontrast tak, aby boli čo najviac vierohodné.

Batérie

Nevýhodou chytrých telefónov je pomerne malá výdrž batérie. Pokiaľ budete mobilný telefón používať často, budete ho musieť pravdepodobne nabíjať každý deň. V prípade bežného používania je odhadovaná výdrž 2 – 3 dni. Výdrž tlačidlových telefónov môže byť v závislosti od frekvencie používania 1 – 2 týždne.

Kapacita batérie sa udáva v mAh, za kvalitné je považovaný telefón s kapacitou okolo 2 500 mAH. Za nadštandardnú je potom považovaná výdrž okolo 5 000 mAH. Pri veľkom množstve mobilných telefónov budete mať k dispozícii možnosť rýchlonabíjania, kedy bude plne nabitý telefón k dispozícii do 2 hodín.

Pri drvivej väčšine modelov budete musieť telefón pri nabíjaní pripojiť k USB konektoru, niektoré telefóny je možné nabiť aj bezdrôtovo.

Značka

Medzi popredných výrobcov mobilných telefónov patrí Apple, Samsung, Asus, Xiaomi, Alcatel, Motorola alebo Vivo. Tlačítkový telefón je možné kúpiť od Blackberry, Aligator alebo Nokia.

Cena

Najlacnejšie zaobstaráte tlačidlový telefón, jeho cena začína na menej ako 40 eur. Ak však chcete naozaj kvalitný telefón, na ktorý sa budete môcť spoľahnúť, bude istejšie zaobstarať mobil za 60 – 120 eur.

Cena chytrých telefónov začína na cca 60 eur., tu nájdete základné telefóny s malým rozlíšením aj úložiskom. Najobľúbenejšie je cenové rozpätie 280 – 590 eur., zastúpené sú už kvalitnejšie mobily s väčšími možnosťami. Za najdrahší telefón môžete zaplatiť aj viac ako 1960 eur.

Porovnať ceny telefónov

Otázky a odpovede

Aké funkcie má tlačidlový telefón?

Lepšie telefóny umožňujú vloženie pamäťovej karty. Pri väčšine týchto telefónov budete mať k dispozícii menej kvalitný fotoaparát a kameru. Ten môže byť umiestnený aj na prednej strane. Telefón umožňuje prehrávať videá aj hudbu. Využívať môžete aj internet a to buď pomocou dát alebo štandardne pomocou WiFi. Okrem týchto moderných funkcií máte k dispozícii jednoduchšie hry, kalkulačku, budík alebo napríklad plánovač.

Aké príslušenstvo je možné k mobilným telefónom kúpiť?

Za základ sú považované puzdrá, predné tvrdené sklá a ochranné fólie. Toto príslušenstvo sa postará o dlhšiu životnosť vášho telefónu. O kvalitné počúvanie hudby sa postarajú drôtové a bezdrôtové slúchadlá. V súčasnej dobe sú stále obľúbenejšie rôzne stabilizátory a držiaky, ktoré vám umožnia natáčať videá. Medzi štandardné príslušenstvo patrí aj náhradná nabíjačka alebo káble.

Čo je používateľská pamäť?

Jedná sa o vnútornú pamäť, práve sem sa ukladajú videá, fotografie, hry aj ďalšie aplikácie. Aby vám mobilný telefón umožnil bezproblémové používanie, mala by byť vnútorná pamäť minimálne 64 GB. Vnútornú pamäť je možné rozšíriť pomocou SD micro pamäťovej karty.

Záver

Mobilných telefónov je k dostaniu ohromné ​​množstvo a pri výbere by ste mali sledovať pomerne veľké množstvo parametrov. S výberom toho správneho telefónu vám pomôžu v špecializovaných predajniach, pokiaľ budete chcieť telefón vybrať v pokoji domova, budete mať výber zjednodušený v prípade, keď majú predajcovia telefóny rozdelené do rôznych podskupín. Tu nájdete telefóny rozdelené do základných skupín na tlačidlové, múdre aj odolné. Bežná je aj kategória určená seniorom a naraziť môžete aj lacnejšie repasované telefóny.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Zdroje: www.alza.sk, www.datart.sk, www.datacomp.sk, www.nay.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo