Kanvica na čaj

Pitie čaju je považované za akúsi samozrejmosť, ktorú mnohí nijako neriešia. Stačí hodiť do hrnčeka vrecko čaju, zaliať horúcou vodou a doladiť chuť. Táto príprava je jednoduchá a rýchla. Nájdu sa však aj takí, ktorí pitie čaju doslova prepadli a aby si svoj rituál nejakým spôsobom ozvláštnili, nezaobídu sa bez správneho čajového riadu.

Čaj môžete pripraviť pomocou kanvice na čaj. Tá sa vyrába z rôznych materiálov a materiál kanvice je jedným z najdôležitejších parametrov, ktoré je nutné pri výbere zvážiť. Okrem materiálu vás bude zaujímať veľkosť čajovej kanvice. Vďaka rôznym objemom môžete pripraviť 1 – 10 šálok čaju. Posledným parametrom je aj kvalita a funkčnosť kanvice na čaj.

Porovnať ceny kanvíc

Typy

Na prípravu čaju môžete použiť niekoľko rôznych pomôcok. Pri výbere tej najlepšej kanvice treba zvážiť to, aký spôsob prípravy preferujete. Moderné čajové kanvice plnia aj funkciu kanvice rýchlovarnej. Kúpiť však môžete kanvice, do ktorých sa nalieva už ohriata voda, iné vám ohrev umožní na varnej zóne. A naozajstný milovníci čaju, budú pravdepodobne preferovať malé kanvičky alebo čajové nádoby vhodné na alternatívnu prípravu.

Okrem samostatných kanvíc je možné zakúpiť celý čajový servis. Ten obsahuje všetko, čo budete pri príprave čaju potrebovať. Zvoliť môžete medzi tradičnou čínskou a japonskou súpravou, ale vybrať môžete aj špecifickú podobu súpravy.

Materiál

Kanvica na čaj sa vyrába z rôznych materiálov. Obľúbené je sklo a keramika. Kanvica však môže byť vyrobená aj z porcelánu, polokameniny a tradičné moderné kanvice sú nerezové.

Materiál kanvice nie je iba praktickou alebo dizajnovou záležitosťou. Pri výbere toho správneho materiálu je vhodné zvážiť aj to, aký čaj budete obvykle pripravovať. Budete pripravovať iba jeden druh čaju, alebo naopak radi vyskúšate rôzne príchute?

Na výber materiálu má vplyv aj typ čaju, ktorý budete pripravovať.

  • Zelené čaje – vyžadujú na lúhovanie nižšiu teplotu a vhodné sú pre nich skôr tenkostenné kanvice, napríklad sklo.
  • Čierny čaj, oolong alebo pu erhy – sú typy čajov, ktoré by mali byť lúhované pri vyšších teplotách. Vhodné sú pre nich yixingové či liatinové kanvice.
  • Porcelán a keramika – jedná sa o zlatú strednú cestu, vzhľadom na dobu, počas ktorej kanvica udrží teplotu. Pri dokonalom vyhriatí v nej tak pripravíte čierny a iný čaj. Ak budete pripravovať zelený čaj, odporúča sa lúhovanie bez veka.
  • Keramika – neglazovaná keramika vám umožní pripravovať iba jeden typ čaju. Vôňa aj chuť čaju totiž zostane vo vnútri kanvičky a ovplyvní tak chuť ďalšej várky čaju.
  • Porcelán/sklo/glazovaná keramika – na prípravu viacerých druhov čaju je vhodné zvoliť kanvicu vyrobenú z týchto materiálov.
  • Liatina/yixing – tieto materiály udržia nápoj dlhšiu dobu teplý

Veľkosť

Kanvica na čaj majú niekoľko rôznych veľkostí. Tí, ktorí budú pripravovať čaj iba pre seba, vystačia s kanvice s objemom 100 – 150 ml. Vďaka tejto malej veľkosti, docielite správny výluh čaju, čo sa pozitívne podpíše na konečnej chuti.

Nevýhodou veľkých nádob je zlé dávkovanie, kedy sa už budete snažiť skôr ušetriť, než pripraviť skutočne poctivý čaj. Z tohto dôvodu sa neodporúča vyberať zbytočne veľké kanvice.

Dizajn

Čajová kanvica sa musí páčiť. Na trhu nájdete mnoho podôb a tvarov kanvíc, ktoré splnia nároky všetkých užívateľov. Okrem bežných kanvíc sú k dostaniu aj špeciálne kanvice, ktoré sa od tých bežných svojim vzhľadom veľmi líšia.

Tieto obvykle malé čajové nádoby umožnujú pripraviť čaj netradičnými spôsobmi a sú spravidla určené skutočným znalcom a milovníkom čajom, o čom svedčí aj ich malá veľkosť.

Funkčnosť

Kanvica na čaj by vám mala umožniť správne nalievanie. Nemala by nikde kvapkať a musí sa držať dobre v ruke. Pri manipulácii s horúcim čajom nesmie kanvica páliť. Funkčnosť by vás mala zaujímať u malých aj veľkých kanvíc.

Značka

Čajové kanvice majú mnoho podôb a výber je skutočne obrovský. Pokiaľ uprednostňujete moderný vzhľad, môžu vám vyhovovať kanvice značky Lamart, Tescoma, Simax a Kela sú výrobcami čajových aj kávových french pressov.

Klasické aj štýlové keramické kanvice kúpite od značky Banque a Toro. Japonské kanvice sú v predaji napríklad od Bredemeijer.

Cena

Jednoduchá sklenená kanvica stojí od 5 – 9.1 eur. Tieto kanvice sú vhodné na lúhovanie, ich súčasťou môže byť aj sitko. To, či kanvica má alebo nemá sitko, by však nemalo váš výber nijako ovplyvniť. Hoci je sitko určite praktické, odborníci cez čaj odporúčajú, nechať čajové listy alebo zmes lúhovať voľne a výslednú tekutinu precediť až vo chvíli, keď ju budete nalievať do hrnčeka.

Veľký výber klasických kanvíc ponúka cena do 22 eur. K dostaniu sú kanvice všetkých bežných materiálov. Za netradičný vzhľad aj materiál si budete musieť priplatiť. Tu sa cena pohybuje od 43 – 86 eur. Za obdobnú cenu je možné kúpiť aj celú čajovú súpravu.

Porovnať ceny kanvíc

Otázky a odpovede

Ako zvoliť správne množstvo čaju?

Množstvo čaju pre konkrétny objem nádoby by malo byť uvedené priamo na výrobku. V prípade sypaného čaju však nemusíte presne vedieť, koľko lyžičiek zmesi treba na prípravu šálky použiť.

Pokiaľ chcete byť naozaj presní, je vhodné si prvú várku poctivo odvážiť a vyskúšať, koľko lyžičiek budete musieť použiť. Každý čajový list je inak ťažký a nedá sa všeobecne poradiť správne množstvo pre všetky druhy čajov.

Ako správne pripraviť čaj?

Nie každý venuje príprave čaju správnu pozornosť. Najdôležitejšie je, aby bola príprava skutočne rýchla. Tí, ktorí si chcú vychutnať skutočne kvalitný nápoj, budú musieť postupovať podľa určitých pravidiel. Tým najzásadnejším je kvalitný ideálne sypaný čaj.

Pokiaľ budete na prípravu používať obyčajnú kanvicu, mali by ste ju najskôr zahriať horúcou vodou. Po ohriatí vodu z kanvice vylejete. Potom do kanvice nasypte potrebné množstvo čaju. Aj v prípade, keď je kanvica doplnená o špeciálne sitko, odporúča sa čaj nechať lúhovať voľne.

Na prípravu čaju je nutné použiť čerstvú, nie odstátu vodu. Z tej totiž zmizne veľké množstvo kyslíka. Teplotu vody treba prispôsobiť typu čaju. Niektoré vyžadujú 100°C, iné teplotu nižšiu. Samotné lúhovanie by malo trvať minimálne 5 minút. Po vylúhovaní je vhodné čaj premiešať, aby sa chuť rozprestrela. Potom ho nalejte cez sitko do šálky a máte hotovo.

Ako vybrať správny čaj?

Naozaj kvalitný čaj v bežných obchodoch nekúpite. Ak to myslíte s čajom naozaj vážne, zamerajte sa na špecializované predajne alebo internetové e-shopy. To, ako ktorý čaj chutí, môžete najskôr vyskúšať v kvalitnej čajovni, kde zistíte aj značku čaju.

Záver

Pri výbere správnej nádoby na čaj musíte vybrať správny materiál. Veľkosť kanvice zvoľte podľa svojich skutočných potrieb. Dôležitá je aj samotná funkčnosť.

Pri výbere čajovej kanvice narazíte na klasickú aj modernú podobu. Pri voľbe vhodného materiálu zohľadnite aj druh čaju, ktorý preferujete. Každý čaj vyžaduje inú teplotu, čomu zodpovedá aj voľba materiálu.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

1 Comment
  1. Kúpila som si od Tescomy kanvicu na čaj a dobre sa v nej pripravuje sypaný čaj, vôbec čajové lístky neprepadávajú von zo sitka.

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo