French Press

French press je jednoduchá kanvička, ktorá sa používa prakticky po celom svete na prípravu veľmi jemnej a kvalitnej kávy. Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý počas chvíle. Káva z French pressu je veľmi lahodná a preferovaná aj mnohými skúsenými baristami. Tí dokonca uvádzajú, že sa jedná o najjednoduchší spôsob, ako pripraviť dobrú kávu.

Jedinou úlohou kanvice je oddeliť nápoj od lógru. Vďaka tomu si môžete vychutnať naozaj kvalitnú čerstvo namletú kávu bez nutnosti investovať veľké množstvo peňazí do elektrického kávovaru. Obstarávacia cena je veľmi nízka, kanvica nevyžaduje elektrický prúd. Riešiť tak nebudete ani žiadne prípadné opravy, zložité čistiace postupy alebo nákup náhradných dielov. Pri správnom používaní vám bude jedna kanvica slúžiť niekoľko rokov.

French press je nádoba, o ktorej môžu mnohí počuť prvýkrát, preto je vhodné túto špecifickú kanvicu bližšie predstaviť. Kanvica bola vynájdená vo Francúzsku v oblasti Provence a to úplnou náhodou. Pri príprave kávy totiž istý muž nedodržal postup a do nádoby najskôr nalial horúcu vodu, do ktorej potom pridal kávu. Na povrchu nápoja sa vytvorila nevzhľadná krusta, ktorú neskôr stlačil ku dnu pomocou sitka. Tento postup bol potom použitý pri výrobe prvej kanvice French press v 19. storočí a používa sa aj pri výrobe dnešných moderných kanvíc.

V kanvici je možné pripraviť kávu, ale aj sypaný čaj a pri jej výbere vás bude zaujímať iba veľkosť a výrobný materiál. Preto, aby ste si mohli naozaj dobrú kávu vychutnať, budete potrebovať kvalitnú zrnkovú kávu, ktorú spracujete pomocou mlynčeka. Práve mlynček je jediným príslušenstvom, ktoré budete tiež potrebovať. V tomto prípade si vystačíte aj s jednoduchším mlynčekom, pri ktorom nebudete potrebovať nijako presné mletie.

Porovnať ceny French press

Výhody

Prednosťou kanvice je predovšetkým malý rozmer a nízka obstarávacia cena. Vo French press kanvici môžete používať aj vysoko kvalitné a vzácne druhy kávy bez toho, aby ste sa museli obávať straty vône alebo chuti. Často sa uvádza, že tie najdrahšie kávy by mali byť pripravené práve pomocou French press kanvice. Jediné, čo budete musieť dodržať je správny postup, ten sa odvíja najmä od teploty vody.

Kávu by ste nikdy nemali zalievať vriacou vodou. Udávaná teplota je v rozmedzí 94 – 96 °C. Vďaka takto horúcej vode nedôjde k zničeniu cenných olejov alebo aromatických zložiek.

Pokiaľ je výsledný nápoj horký, skúste namlieť kávové zrná hrubšie. Naopak, ak je výsledný náboj chuťovo nevýrazný, je vhodné zrná namlieť najemno a použiť ich väčšie množstvo na šálku. Prípadná pachuť kávy môže vzniknúť vďaka nekvalitnej pitnej vode. Tú je vhodné prefiltrovať alebo používať balenú vodu.

Veľkosť

Objem kanvice je jedným z dôležitých parametrov. Vo väčšine prípadov sa na jednu šálku kávy počíta s objemom 125 ml. Na trhu sú zastúpené kanvice vhodné na prípravu 2 – 8 šálok kávy.

  • 2 – 4 šálky – vystačíte si s menšou kanvicou s objemom 300 – 600 ml
  • 5 – 7 šálok – potrebovať budete kanvicu s objemom 600 – 1 000 ml

Pri výbere veľkosti zohľadnite veľkosť šálok, do ktorých ste si zvyknutý kávu pripravovať. Niekto si vystačí s množstvom 100 – 150 ml, iný naopak potrebuje šálku o veľkosti 250 ml. Vo French presse budete môcť pripraviť aj viac kávy, než ihneď spotrebujete. Pripravovať kávu do zásoby sa však pri tejto kanvici neodporúča, pretože hotová káva veľmi rýchlo stráca na chuti.

Materiál

Kanvice sú vyrobené z dvoch materiálov, voliť môžete medzi sklom a nerezom. Sklenené kanvice v skutočnosti kombinujú oba materiály. Táto varianta je obľúbenejšia z dôvodu príťažlivejšieho vzhľadu. Varné borosilikátové sklo vám umožní mať prípravu kávy vizuálne pod kontrolou. Drahšie kanvice sú vyrobené z dvojitého skla. Vďaka tomu znesie kanvica aj hrubšie zaobchádzanie a výhodou je aj lepšia tepelná izolácia.

Nerezové kanvice sú vhodné najmä pre tých, ktorí budú kanvicu častejšie prenášať. Nerezová kanvica vám neumožní vizuálnu kontrolu nad prípravou. Počítať musíte aj s ťažšou údržbou. Na nerezovej kanvici sú viac viditeľné odtlačky prstov aj šmuhy. Menej častá je potom kombinácia tvrdeného plastu a skla.

Príslušenstvo

Ku kanvici na kávu budete môcť prikúpiť ďalšie príslušenstvo. Bez niektorého sa nezaobídete, iné sa postará o jednoduchšiu prípravu.

Filter

Kanvica French press je zložená z niekoľkých častí, pričom onú funkciu spotrebnej časti plní filter. Ten budete musieť každé 2 – 3 roky meniť. Filter môže byť vyrobený z nerezu. Táto varianta je obľúbenejšia, pretože filter vydrží dlhšiu dobu. Jedno balenie obsahuje spravidla 3 kusy. Výhodou nerezových filtrov je jednoduchšia údržba.

Ďalšou možnosťou je zakúpenie mikrofiltrov. V tomto prípade sa jedná o papierové filtre, ktoré treba meniť častejšie. Balenie spravidla obsahuje 300 a viac kusov. Mikrofiltre sú však považované za účinnejšie.

Mlynček na kávu

Ďalšie, bez čoho sa nezaobídete je mlynček na kávu. Do French press kanvice sa používa stredne až hrubo namletá káva. Vystačíte si tak aj s jednoduchším elektrickým alebo obyčajným ručným mlynčekom. Ručné mlynčeky sú lacnejšie a vhodné skôr pre tých, ktorí budú spracovávať menšie množstvo kávových zŕn. Jednoduchšiu prípravu vám umožní elektrický mlynček., ktorý je však finančne náročnejší.

  • Odmerka – pomocou jednoduchej odmerky budete môcť používať potrebné množstvo kávy.
  • Dóza – aby kávové zrná zachovali svoju chuť a arómu, bude ich vhodné skladovať v špeciálnych vákuovaných dózach.
  • Ďalšia nádoba – niektoré French pressy sú k dostaniu s náhradnou nádobou. Tento variant je vhodný pre tých, ktorí chcú kanvicu používať na prípravu kávy aj čaju. Nádoby sa môžu líšiť aj veľkosťou.

Dizajn

V súčasnej dobe je na trhu veľké množstvo rôznych kanvíc. Vybrať si môžete kanvicu tradičného aj extravagantného vhľadu. Pokiaľ budete vyberať kanvicu od popredných výrobcov, nebude mať vzhľad žiadny vplyv na chuť alebo spôsob prípravy kávy.

Značka

French press kanvicu môžete kúpiť aj v supermarketoch. Tu sú kanvice v predaji za naozaj malú cenu. Pokiaľ však nechcete kanvicu takzvane na 1 použitie, mali by ste sa skôr zamerať na popredných výrobcov. U nich máte istotu, že budete môcť ku kanvici dokúpiť náhradné sitko.

Túto možnosť vám kanvice zakúpené v supermarketoch väčšinou neumožnia av prípade, keď sitko prestane slúžiť, bude nutné zakúpiť kanvicu novú. Napriek tomu aj tento spôsob môže byť pre mnohých výhodnejší.

Zvoliť môžu kanvicu inej veľkosti aj vzhľadu. Tí, ktorí chcú značkový French press môžu vyberať medzi kanvicami značky La Cafetiere, Bialetti, Bodum alebo Leopold Vienna. Medzi ďalších známych výrobcov patrí Banquet, Tescoma, Lamart, Hario, Berghoff alebo Kaffia.

Cena

Kanvice na kávu sú cenovo dostupné. Tí, ktorí si vystačia s kanvicou vyrobenou z plastu a skla, ju môžu kúpiť za menej ako 9.1 eur. Ak chcete vlastniť kanvica príjemnejšieho vzhľadu, budete musieť priplatiť. Pomocou všetkých kanvíc však pripravíte chutný nápoj.

Najdrahšie kanvice vyjdú na necelé 86 eur. Zastúpené sú nerezové aj sklenené varianty. Najobľúbenejšie sú kanvice s cenou od 22 – 43 eur. Tu nájdete naozaj kvalitné a elegantné kanvice vyrobené z rôznych materiálov. Objem býva v rozmedzí 300 – 1 000 ml.

Porovnať ceny French press

Údržba

Kanvica vyžaduje pravidelnú, ale veľmi jednoduchú údržbu. Po každom použití je nutné kanvicu aj filter prepláchnuť vodou. Pomocou vody sa odstránia nielen čiastočky káva, ale aj stopy oleja. Tie by v opačnom prípade mohli ovplyvniť chuť ďalšieho nápoja. Väčšinu kanvičiek je možné vložiť do umývačky.

Otázky a odpovede

Aký je postup prípravy kávy?

Najprv budete musieť ohriať vodu, ideálna je teplota 93 – 94 °C. Tí, ktorí nemajú kanvicu, ktorá umožňuje teplotu nastaviť, môžu nechať vodu zavrieť a potom ju nechať cca 1 minútu stáť. Vodu premiešajte v kanvici s kávou, tu sa odporúča použiť 60 gramov kávy na 1 liter vody.

Toto množstvo však nemusí každému vyhovovať a množstvo kávy si tak prispôsobíte vlastnej chuti. Premiešanú kávu stlačte sitkom, ktoré by malo byť cca 2 cm pod hladinou, a necháte extrahovať asi 4 minúty. Po tejto dobe stlačte sitko na dno kanvice, počkajte niekoľko sekúnd, počas ktorých sa usadí kávový prach, a nápoj nalejte do pripravených šálok.

Je možné nechať kávu lúhovať dlhšiu dobu?

Aby bola káva naozaj kvalitná, je nutné dodržať presný postup. Ak si nie ste istí, môžete sa pozrieť na bežne dostupné videá na internete, kde je príprava veľmi podrobne popísaná a predvedená. Počas dlhšieho lúhovania sa do nápoja uvoľnia oleje a sinice, ktoré negatívne ovplyvnia výslednú chuť nápoja. Takto pripravená káva je tiež agresívna na žalúdok.

Akú kávu je možné použiť?

Vyskúšať môžete pochopiteľne akúkoľvek kávu. Tí, ktorí chcú postupovať podľa odporúčaní skúsených baristov, môžu vyskúšať zemitejšie druhy kávy. Odporúča sa klasická káva s tónmi čokolády, kakaa alebo orechov. Tieto kávy môžete doplniť mliekom, čo vám pravdepodobne oni baristi neodsúhlasia. Mlieko sa naopak nehodí do šťavnatej, ovocnej alebo kyslastej kávy.

Záver

Vo French press kanvici pripravíte klasickú aj ľadovú kávu alebo sypaný čaj. Tí, ktorí budú kanvicu používať aj na prípravu čaju, by mali zvoliť výrobok, ktorý umožňuje nádoby meniť.

Pokiaľ budete na prípravu oboch nápojov používať jednu kanvicu, mali by ste nádobu vždy dôkladne vyčistiť, aby jeden nápoj niesol pachuť nápoja druhého. Na prípravu ľadovej kávy použijete studenú vodu. Vďaka studenej vode bude káva jemnejšia a sladšia, pretože studená voda nenaruší olej, ktorý je v káve obsiahnutý.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

1 Comment
  1. Milujem kávu pripravovanú vo french Presse, káva je potom viac lahodná. Niekedy si v tom pripravujem aj sypaný čaj.

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo