Moka kanvičky

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov. Deň bez povzbudzujúceho šálke dobrej kávy si vie predstaviť len málokto. Častou výbavou kuchýň sa už postupne stávajú kávovary, ktoré pripraví kávu rôznym spôsobom.

Okrem klasickej kávy si pomocou niektorých kávovarov môžete pripraviť aj veľa rôznych kávových nápojov. Milovníkom pravého espressa sa však často neoplatí investovať do drahých kávovarov. Práve im by mohla vyhovovať príprava kávy s pomocou moka kanvice.

Moka kanvička je veľmi jednoduché, skladné a lacné zariadenie, ktoré je známe predovšetkým v Taliansku. Tu je tak bežná ako v našej krajine varná kanvica, s ktorej pomocou sa káva stále pripravuje najčastejšie. Varná kanvica má rad nesporných výhod, kávu však nikdy nepripraví tak dokonale, ako práve moka kanvice.

Za pomoci moka kanvica pripravíte kvalitnú silnú kávu behom chvíľky, a ak nedokážete vypiť celý obsah, je možné kávu v kanvici nejakú dobu ponechať, bez toho aby sa to nejako podpísalo na jej chuti.

Moka kanvička je k dostaniu v rôznych veľkostiach a podobách. Klasiku tvoria kanvice, ktoré potrebujú pre svoj chod elektrickú alebo plynovú dosku, modernejšie verzií sú elektrické kanvičky, ktoré sú doplnené o niekoľko funkcií. Pri výbere hrá úlohu aj výrobný materiál.

Porovnať ceny moka konvičiek

Typy

Moka kanvica sa delia podľa spôsobu ohrevu, tradičné sú kanvice, ktoré fungujú v kombinácii s varnou doskou, modernú verziu potom prestavujú kanvica elektrické.

Klasické

Klasická kanvica sa používa prakticky rovnako ako napríklad čajová kanvica. Postup prípravy je jednoduchý, do spodnej časti sa naleje potrebné množstvo vody.

Potom nasadíte kovový filter, do ktorého dáte požadované množstvo kávy a nakoniec nasadíte hornú časť kanvice. Celú kanvicu postavíte na varnú dosku a počkáte, než sa káva prefiltruje. Na to, že je váš nápoj pripravený vás kanvica upozorní pískaním.

Jednotlivé kanvičky je možné vo väčšine prípadov používať s plynovou, elektrickou aj sklokeramickou doskou. Pozor však treba dávať pri výbere kanvice na indukciu, ktorá musí mať magnetické dno. Nech už vyberiete akúkoľvek kanvicu, mala by byť v bezpečnostných dôvodov vybavená ventilom, ktorý reguluje tlak vo vnútri kanvice.

Elektrické

Modernejšie verzií sú elektrické kanvičky, vďaka nim je príprava ešte jednoduchšie. Elektrické kanvice majú niekoľko funkcií a čas prípravy kávy si tak môžete zvoliť sami. Okrem toho sa po skončení procesu prípravy vypnú sami.

Elektrická kanvica disponuje stabilným podstavcom, používať ju tak môžete prakticky kdekoľvek, kde máte možnosť pripojenia kanvice do siete. Okrem klasickej moka kanvice na čiernu kávu sú k dostaniu aj kanvice určené na prípravu cappuccina a caffé latte. Tieto kanvice majú okrem nádoby na vodu i zásobník na mlieko. Jednotlivé nápoje pripravíte jednoduchým prepnutím tlačidla.

Materiál

Moka kanvica sa vyrába z dvoch materiálov. Vyberať môžete medzi kanvičky z nerezovej ocele alebo hliníka. Výber materiálu nie je vhodné podceniť, pretože každý sa chová trochu iným spôsobom.

Nerez

Nerezovú kanvicu budú musieť voliť všetci majitelia indukčných dosiek. Avšak aj pri týchto konvičiek treba možnosť použitia na indukciu radšej overiť. Nerezové kanvice vás zaujmú svojím vzhľadom, oproti hliníkovým sú však o niečo drahšie. Výhodou nerezu je tiež jednoduchšia údržba. Nevýhodou je potom nerovnomerný ohrev.

Hliník

Jedná sa o tradičné výrobný materiál, ktorý je stále zastúpený vo väčšom počte. Výhodou hliníkových kanvíc je rovnomerný ohrev a nižšia cena.

Nevýhodou je horšie čistenie, pri hliníkových kanvíc budete musieť počítať s tým, že sa po nejakej dobe zanesú a nebude ich možné dokonale vyčistiť. Bežne sa však stretnete s názorom, že práve vďaka tejto patine, chutí káva z hliníkovej kanvičky lepšie.

späť na obsah ↑

Objem

Moka kanvice je špecifický výrobok, ktorý vyžaduje presnú prípravu kávy. Hoci ju môžete vzhľadom prirovnať k varnej kanvici, nie je ju možné rovnako používať. Moka kanvicu je nutné naplniť vždy do plna. Vďaka tomu docielite požadované chuti kávy. Z tohto dôvodu nie je možné kúpiť veľkú kanvicu a plniť ju iba do polovice atď.

Veľkosť je tak treba voliť podľa toho, koľko šálok budete naraz pripravovať. Okrem toho je potrebné zvážiť aj vašu veľkosť šálky, niekto uprednostňuje malý hrnček a druhý potrebuje väčšie množstvo. Všeobecne je udávaná veľkosť šálky 30 a 50 ml.

  • Objem 150 – 200 ml vám umožní pripraviť 1 – 2 väčšie alebo 3 – 4 menšie šálky.
  • Objem 200 – 300 ml je vhodný na prípravu 2 – 3 menších alebo 4 – 6 menších šálok.
  • Objem 300 – 450 ml je veľkosť, vďaka ktorej pripravíte 3 – 4 väčšie alebo 6 – 9 menších šálok.
  • Objem 450 – 600 ml je vhodný na prípravu 5 – 6 alebo 9 – 12 šálok kávy.
späť na obsah ↑

Príslušenstvo

K moka kanvicu budete môcť prikúpiť vhodný mlynček na kávu a myslieť budete musieť aj na niektoré časti kanvice, ktoré sa časom opotrebujú a bude ich treba vymeniť.

Na tieto časti sa zamerajte už pred nákupom kanvice, pretože v niektorých prípadoch môže byť ich dodatočné zháňanie ťažké. Ak však kúpite kanvicu väčšieho výrobcu, nebude s dodatočným zakúpením žiadny problém.

Mlynček na kávu

Do moka kanvice je nutné používať mletú kávu. Tú môžete bežne kúpiť v obchode, ale odporúča sa obetovať trochu času a zaobstarať ku kanvici aj mlynček na kávu. Postačí vám aj malý ručný mlynček, ktorý je k dostaniu doslova za pár korún.

Ak budete pravidelne pripravovať väčšie množstvo kávy, oplatí sa vám zainvestovať do elektrického mlynčeka. Ten je síce o niečo drahšie, akékoľvek množstvo kávy však zomelie rýchlo a bez námahy.

Tesnenie

Jednou z častí, ktorú bude nutné po nejakom čase vymeniť je gumové tesnenie. K dostaniu je v rôznych veľkostiach podľa objemu kanvice, najčastejšie v sade po viac kusoch. Vždy je nutné kúpiť tesnenie rovnakej značky, akú má aj vaša kanvice a použiť ich môžete na hliníkovú i nerezovú variantu. Tesnenie sa často dodáva súčasne s novým sitkom.

Lievik

K niektorým kanviciam je možné dokúpiť aj náhradné lievik, do ktorého sa umiestňuje namletá káva. Lievik je vo väčšine prípadov veľmi kvalitné a nehrozí, že by sa používaním nejako opotrebovať, hodiť sa vám však bude, ak sa stane, že pôvodný lievik niekde stratíte.

Rukoväť

Poslednou časťou, ktorú niektorí výrobcovia umožňujú dokúpiť je nové plastové rukoväť ku kanvici.

späť na obsah ↑

Funkcia

Elektrické moka kanvice sú vybavené niekoľkými funkciami. Medzi bežné funkcie patrí časovač, vďaka ktorému začne kanvice kávu pripravovať vo vami zvolenej dennej či nočnej dobe. Potom, čo príprava skončí, sa kanvica automaticky vypne.

  • Udržiavanie teploty – ďalšie častou funkciou je udržiavanie teploty. Táto funkcia umožní teplotu regulovať najčastejšie po dobu 30 minút.
  • Displej – niektoré drahšie kanvice sú vybavené tiež displejom, vďaka ktorému budete mať prehľad o nastavenom čase atď.
  • Tepelná izolácia – bezpečnosťou funkciou je napríklad tepelná izolácia dna. Vďaka nej je možné kanvicu bez podstavca položiť na akúkoľvek plochu.
späť na obsah ↑

Značka

Pri výbere moka kanvice hrá značka významnú úlohu. Okrem celkového vzhľadu určuje aj to, či je možné ku kanvici prikúpiť náhradné diely.

Moka kanvicu vynašiel Talian menom Alfonso Bialetti roku 1933 a práve značka Bialetti je pravdepodobne tou najlepšou voľbou. Ponúka kanvica všetkých možných tvarov a veľkostí a typické je pre ňu logo fúzatého chlapíka.

Ďalším kvalitným výrobcom je Pezzetti, ktorej kanvice sú obľúbené nielen pre svoj jednoduchý vzhľad, ale aj pre veľmi priaznivú cenu. Moka kanvicu môžete kúpiť aj od značky Tescoma, Tognana alebo Monixa.

späť na obsah ↑

Cena

Moka kanvice sú obľúbené vďaka nízkej obstarávacej cene, malú a jednoduchú kanvicu je možné kúpiť už od 15 EUR. Pri zaobstaraní takto lacné kanvica sa zamerajte na značku, pretože kanvice od menej známych výrobcov nemusí byť nijako kvalitné a nemusí umožňovať dokúpenia náhradného tesnenia.

Kvalitné kanvicu kúpite od 20 – 40 EUR. Za túto cenu ponúka svoje výrobky aj najväčší výrobcovia, u ktorých máte istotu kvalitného výrobku.

Cena elektrických moka kanvíc je už vyšší, tieto kanvica obstaráte najčastejšie od 40 – 80 EUR. Naraziť môžete aj na lacnejšie a naopak drahšie kanvice. Cena je daná veľkosťou, počtom funkcií, vzhľadom a samozrejme značkou.

Porovnať ceny moka konvičiek

späť na obsah ↑

Údržba

Údržba kanvice je veľmi jednoduchá, stačí ju po každom použití opláchnuť pod tečúcou vodou. Na umývanie sa nepoužívajú žiadne saponáty a to ani v prípade, keď sa na kanvici začne tvoriť patina. Tá môže byť pre niekoho nevzhľadná, má však vplyv na lepšiu chuť kávy a z hygienického hľadiska nie je nijako na škodu.

Niektoré časti nerezových kanvíc je možné umývať aj v umývačke. Toto riešenie je však vzhľadom k minimálnemu zašpinenie v podstate zbytočné, aj v tomto prípade je oveľa rýchlejší umyť kanvicu ručne.

späť na obsah ↑

Otázky a odpovede

Ako kanvice funguje?

Princíp kanvice je veľmi jednoduchý. Do spodnej časti sa naleje voda, ktorá je počas ohrievania za pomoci veľkého množstva para vytláčaná cez namletú kávu do hornej časti kanvice.

Akonáhle sa všetka voda dostane do hornej časti, kanvice vás upozorní pískaním. Potom ju treba odstrániť z varnej zóny. V prípade elektrickej kanvica sa prístroj vypne automaticky. Výsledkom tohto procesu je čistá silná a chutná káva.

Aký je rozdiel medzi moka kanvicou a french press?

French press je ešte o niečo jednoduchší spôsob prípravy kávy. Aj v tomto prípade je najvhodnejšie použiť čerstvo namletú kávu, odporúča sa hrubšie mletie, ktoré zabráni preniknutiu kávy cez sito. Káva sa potom zaleje horúcou vodou s teplotou 92 – 96 ° C a nechá sa cca 4 minúty odstáť. Počas tejto doby je vhodné kávu 1x premiešať. Potom je nutné kávu ihneď vypiť.

Ako skladovať kávu?

Tí, ktorí majú svoju obľúbenú značku kávu, ktorú nechcú doma mlieť, budú musieť vyriešiť spôsob skladovania kávy tak, aby ste neprišli o jej chuť a arómu. Po otvorení balenia je nutné kávu umiestniť do nádoby, ktorá zabráni prístupu svetla, vlhkosti a vzduchu. Otvorenú kávu je potom nutné spotrebovať do 14 dní.

Ak kúpite veľké balenie, ktoré nie ste schopní do 14 dní spracovať, je možné kávu zamraziť. Je však potrebné postupovať podľa určitých pravidiel. Kávu je potrebné rozdeliť do sáčkov tak, aby množstvo zodpovedalo vašej dvojtýždňovej spotrebe.

Ideálne je použitie vákuovaných sáčkov, ktoré vytlačí všetok vzduch. Po rozmrazení je možné kávu používať. Toto riešenie je však skôr hraničný, najlepšiu chuť docielite čerstvo namletú kávou. Pre uskladňovanie sú úplne nevyhovujúce chladničky. Tu káva veľmi rýchlo zvlhne, nasiakne vzduchom aj okolitými pachy.

späť na obsah ↑

Záver

Pri výbere moka kanvice je dôležité zvoliť správnu veľkosť, najčastejšie sa udáva 50 ml vody na jednu šálku kávy. Ak je pre vás toto množstvo nevyhovujúce, orientujte sa výhradne objemom kanvice, ktorý je udaný u každého modelu.

Výrobný materiál určuje použitie kanvice na rôznych typoch varnej dosky. Nerezová kanvica funguje aj v kombinácii s indukčnou doskou, hliníkovú využijete v plynových, elektrických alebo sklokeramických varných zón.

Náročnejší užívatelia, ktoré u kanvíc využijú aj jednotlivé funkcie, môžu uprednostniť elektrickú kanvicu a milovníci cappuccina potom špeciálnu kanvicu, s ktorej pomocou pripraví aj tento nápoj. Pre dosiahnutie ideálnej chuti je vhodné ku kanvici kúpiť aj mlynček na kávu.


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

      Budeme radi za váš komentár. Píšte prosím slušne a s pridanou hodnotou. Komentáre schvaľuje správca.


    Komentáre / diskusie / hodnotenie

    GDPR: Sme správcami údajov a chránime osobné údaje v súlade so zákonom 101/2000 Z. z. o ochrane osobných údajov a zásadami obsiahnutými v smernici EÚ 95/46/ES. Po odoslaní komentára spracúvame tieto údaje - meno, e-mail a IP adresu. E-mail používame na odoslanie informačnej správy o tom, že niekto odpovedal na vašu požiadavku. Na iné účely ho nepoužívame. IP adresu sledujeme na ochranu pred spamom. Ak chcete odstrániť svoje údaje, kontaktujte nás na adrese info@recenzer.sk