Mlynčeky na kávu

Ak sa radíte medzi skutočných milovníkov kávy a pripravujete ju v pákovom kávovare, french presse alebo mocca kanvičke, budete pravdepodobne preferovať zrnkovú kávu pred mletou. Používanie zrnkovej kávy má svoje prednosti, káva je vždy mletá a zachová si svoju arómu i chuť. Pomocou praktického mlynčeka na kávu si nameliete práve také množstvo, ktoré môžete ihneď spotrebovať.

Pri výbere mlynčeka na kávu hrá hlavnú úlohu spôsob ovládania a množstvo, ktoré budete potrebovať. Mnoho kávovarov disponuje zabudovaným mlynčekom a s ich pomocou pripravíte vždy výbornú kávu. Nevýhodou kávovaru je vysoká cena, oproti tomu sú mlynčeky na kávu dostupné doslova všetkým.

Porovnať ceny mlynčekov na kávu

Typy

Mlynček na kávu je k dostaniu v dvoch podobách. Jednoduché manuálne mlynčeky sú vhodné pre mletie menšieho množstva, elektrické si rýchlo poradia s väčším množstvom kávy.

Manuálne

Manuálne mlynčeky predstavujú tradičné mletie. Kúpiť môžete modernejšiu verziu aj krásne starožitné kúsky. Nech už bude vzhľad mlynčeka akýkoľvek, mal by vám v prvom rade umožniť jednoduchú obsluhu a kvalitnú finálnu podobu kávy.

Manuálne mlynčeky sú menšie a lacnejšie, ich najväčšou prednosťou je však skutočnosť, že počas mletia nedochádza k zahrievaniu kávy, čo by sa mohlo podpísať na jej chuti. Ak budete kávu pripravovať pre väčší počet osôb, môže byť jeho používanie zdĺhavé ale aj namáhavé.

hario mini mill slim plus

Hario Mini Mill Slim Plus

Elektrický

Elektrický mlynček urobí všetku prácu za vás. Postačí len nasypať potrebné množstvo kávy a stlačiť gombík. Počas chvíle bude vaša káva zomletá. Elektrický mlynček je väčších rozmerov a je vhodný pre mletie väčšieho množstva kávy.

Nevýhodou nekvalitných elektrických mlynčekov je nadmerné prehrievanie a niekedy aj prepálenie kávy. To vedie k jej zhorknutiu, počítať musíte aj s vyššou obstarávacou cenou.

Spôsob mletia kávy

Manuálne mlynčeky na kávu sú vybavené mlecími kameňmi, v prípade elektrických môžete vyberať medzi kameňmi alebo nožmi.

Nožový mlynček

Lacnejšie a menej kvalitné mlynčeky sú vybavené nožmi a káva je v tomto prípade mletá pri veľmi vysokých otáčkach. Rýchlosť mletia je v tomto prípade výhoda i nevýhoda. Pozitívom je naozaj rýchla príprava. Pri rýchlom mletí však môže dôjsť k už spomínanému nechcenému ohrievaniu kávy.

Tiež kvalita namletej kávy nebýva nijako veľká, mletie často neprebieha rovnomerne a naraziť môžete aj na väčšie kúsky kávy. Výhodou nožových mlynčekov je jednoduchá údržba a dlhá životnosť.

Mlecie kamene

Kvalitné mlynčeky využívajú na mletie kávy mlecie kamene. Kávové zrná sú v tomto prípade rozdrvené na hrubosť, ktorú si môžete vo väčšine prípadov nastaviť. Drvenie prebieha rovnomerne a káva sa vyznačuje intenzívnou chuťou i vôňou.

Pri drvení sa uvoľňuje olej, ktorý má podiel na zložitejšom čistení. Keď nebudete údržbu vykonávať správne, môže sa medzi kameňmi vytvoriť pleseň.

Mlecie kamene môžu byť oceľové alebo keramické a líšiť sa môžu aj tvarom.

  • Oceľové – sú menej kvalitné a náchylnejšie k zahrievaniu kávy.
  • Keramické – kvalitnejší materiál, ktorý nie je náchylný k prehrievaniu. V tomto prípade sa nemusíte báť o výslednú chuť kávy.

Kamene môžu byť ploché alebo kónické. V tomto prípade sa odporúča siahnuť po kónických kameňoch, ktoré majú menší podiel prachovej zložky. Ploché kamene majú tento podiel väčší, čo sa odrazí na ich extrakcii.

Hrubosť mletia

Kvalitný mlynček či už ručný alebo elektrický by mal umožňovať nastaviť hrubosť mletia. Pre rôzne kávové nápoje je určená iná hrubosť. Milovníci espressa budú upredňosňovať jemné mletie. Jemne namletá káva svojou konzistenciou pripomína hrubú múku.

Kávu, ktorú budete pripravovať v ručnom prekvapkávači alebo moka kanvičke, je potrebné najprv namlieť na strednú hrubosť. Kávu v tomto prípade môžeme prirovnať ku konzistencii soli. Káva pripravovaná vo french presse by mala byť namletá nahrubo, veľkosť je cca 1 mm.

Ručný mlynček umožňuje hrubosť meniť pomocou jednoduchého manuálneho ovládania, elektrické majú ovládanie manuálne a drahšie mlynčeky sú pre tieto účely vybavené dotykovým ovládaním.

Veľkosť

Tiež veľkosť mlynčeka je zásadným kritériom výberu. Veľkosť je daná kapacitou násypky a mlynček by ste mali vyberať s ohľadom na počet osôb, pre ktoré budete kávu pripravovať najčastejšie.

Pri rozhodovaní vám môže pomôcť aj informácia, že na 1 šálku budete potrebovať cca 7 – 10 g kávy. Malé mlynčeky majú kapacitu 30 – 80 g, kapacita stredných je 80 – 250 g a v prípade veľkých mlynčekov je kapacita väčšia ako 250 g.

Materiál

Mlynčekov na kávu je na trhu celý rad. Vyberať budete medzi moderným vzhľadom, v tomto prípade sa jedná predovšetkým o nerez v kombinácii s plastom. Lacnejšie mlynčeky sú potom celoplastové. Oba materiály sú zastúpené aj v prípade ručných mlynčekov.

Ručnú podobu však môžete kúpiť aj v kombinácii drevo – kov, alebo zaobstarať mlynček drevený. Oba varianty sú veľmi pekné a mlynček splní aj úlohu kuchynskéj dekorácie.

Značka

K najobľúbenejším patria mlynčeky značiek Krups, Lodos, Tescoma, DeLonghi, Hario, Sencor, Bosh alebo De Gusto. Krásne dizajnové kúsky sú k dostaniu od Bohemia Porcelán 1987, Lodos, Český porcelán Dubí, Banquet alebo Čisté Drevo.

Cena

Najlacnejšie jednoduché mlynčeky je možné kúpiť už za 10 EUR, ide najmä o malé ručné varianty jednoduchého vzhľadu. Väčšie možnosti vám ponúka cenové rozpätie od 10 – 20 EUR, tu sú už k dostaniu prvé malé elektrické mlynčeky.

Vo veľkom počte sú zastúpené mlynčeky v cenovom rozpätí od 20 – 40 EUR. V tomto cenovom rozpätí je možné kúpiť obe varianty a vyberú si aj menej nároční užívatelia. Nie je však problém kúpiť mlynček za cenu vyššiu ako 80 EUR. Jedná sa o veľké elektrické mlynčeky alebo štýlovú podobu ručných mlynčekov.

Porovnať ceny mlynčekov na kávu

Údržba

Ručný aj elektrický mlynček by mal byť vyčistený po každom použití. Pri mletí kávy dochádza k vylučovaniu oleja a nedostatočne vyčistený mlynček môže ovplyvniť chuť kávy, dôjsť môže aj k vytvoreniu plesne.

Súčasťou balenia niektorých mlynčekov sú špeciálne kefky, v ostatných prípadoch je možné použiť obyčajnú zubnú kefku. Cca 1x za mesiac sa odporúča na čistenie použiť čistiace tablety.

Sú vyrobené zo zdravotne nezávadných látok neutrálnej chuti, mlynček zbavia oleja aj možného pachu, neporadia si však s pripečenou kávou. Rovnako dobre ako tablety však funguje aj klasická ryža.

Otázky a odpovede

Prečo je lepšie mlieť kávu pred prípravou?

Nevýhodou kávy je jej schopnosť absorbovať vzduch a vlhkosť. K oxidácii tak môže dôjsť už hodinu po jej namletí. Vďaka mlynčeku na kávu tak docielite skutočne výbornej chuti kávy, ktorú vám pripravia v kaviarni.

Je možné namlieť kávu zle?

Mlynčeky na kávu umožňujú voliť hrubosť mletia. To, či je káva zomletá správne, spoznáte podľa jej chuti. Každému však vyhovuje iná chuť kávy a nie je teda možné povedať, či váš mlynček namelie kávu zle alebo dobre. Všetko je o cviku.

Všeobecne je však možné povedať, že z príliš jemne namletých zŕn pripravíte veľmi silnú kávu, ktorá môže mať až nepríjemnú chuť. Naopak veľkými kúskami nedosiahnete dostatočnú extrakciu kávy.

Ako kávu skladovať?

Aby bolo možné považovať kávu za čerstvú, mala by byť pražená maximálne 14 dní pred tým, ako si ju kúpite. Tento údaj býva označený na balení kávy. Kávu by ste mali kupovať maximálne na týždeň dopredu. Po príchode domov je vhodné kávu umiestniť do dózy na kávu, ktorá je vyrobená tak, aby zamedzila prísun svetla, vzduchu i vlhkosti.

Záver

Súčasťou ručných mlynčekov sú mlecie kamene, ktoré pri mletí kávu nespália. Ručná podoba má mnoho krásnych dizajnových variantov, mlynčeky sú lacnejšie a rovnako ako elektrické umožňujú voliť hrubosť kávy.

Elektrické mlynčeky namelú kávu ľahko a rýchlo, ich obsluha je jednoduchá a vhodné sú najmä pre mletie väčšieho množstva kávy. Ak budete preferovať nákup elektrického mlynčeka, vyberajte vždy mlynčeky s mlecími kameňmi, ktoré sú síce drahšie, ale postarajú sa o výbornú chuť vašej kávy.


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

      Pridať komentár

      Recenzer.sk
      Logo