Mlynčeky na kávu

Ak sa radíte medzi skutočných milovníkov kávy a pripravujete ju v pákovom kávovare, french presse alebo mocca kanvičke, budete pravdepodobne preferovať zrnkovú kávu pred mletú. Používanie zrnkovej kávy má svoje prednosti, káva je vždy mletá a zachová si svoje arómu i chuť. Pomocou praktického mlynčeka na kávu si umeliete práve také množstvo, ktoré môžete ihneď spotrebovať.

Pri výbere mlynčeka na kávu hrá hlavnú úlohu spôsob ovládania a veľkosť, ktorú budete potrebovať. Mnoho kávovarov disponujú zabudovaným mlynčekom a s ich pomocou pripravíte vždy výbornú kávu. Nevýhodou kávovaru je vysoká cena, oproti tomu sú mlynčeky na kávu dostupné doslova všetkým.

Porovnať ceny mlynčekov na kávu

Typy

Mlynček na kávu je k dostaniu v dvoch podobách. Jednoduché manuálne mlynčeky sú vhodné pre mletie menšieho množstva, elektrické si rýchlo poradí s väčším množstvom kávy.

Manuálne

Manuálne mlynčeky predstavujú tradičnú mletia. Kúpiť môžete modernejšie verziu aj krásne starožitné kúsky. Nech už bude vzhľad mlynčeku akýkoľvek, mal by vám v prvom rade umožniť jednoduchú obsluhu a kvalitné finálnu podobu kávy.

Manuálne mlynčeky sú menšie a lacnejšie, ich najväčšou prednosťou je však skutočnosť, že počas mletia nedochádza k zahrievaniu kávy, čo by sa mohlo podpísať na jej chuti. Ak budete kávu pripravovať pre väčší počet osôb, môže byť jeho používanie zdĺhavé ale aj namáhavé.

hario mini mill slim plus

Hario Mini Mill Slim Plus

Elektrický

Elektrický mlynček urobí všetku prácu za vás. Postačí len nasypať potrebné množstvo kávy a stlačiť gombík. Počas chvíle bude vaša káva zomletá. Elektrický mlynček je väčších rozmerov a je vhodný pre mletie väčšieho množstva kávy.

Nevýhodou nekvalitných elektrických mlynčekov je nadmerné prehrievanie a niekedy aj prepálenia kávy. To vedie k jej zhorknutie, počítať musíte aj s vyššou obstarávacou cenou.

späť na obsah ↑

Spôsob mletia kávy

Manuálne mlynčeky na kávu sú vybavené mlecími kameňmi, v prípade elektrických môžete vyberať medzi kameňmi alebo nožmi.

Nožový mlynček

Lacnejšie a menej kvalitné mlynčeky sú vybavené nožmi a káva je v tomto prípade mletá pri veľmi vysokých otáčkach. Rýchlosť mletia je v tomto prípade výhoda i nevýhoda. Pozitívom je naozaj rýchla príprava, pri rýchlom mletí však môže dôjsť k už spomínanému nechcenému ohrievanie kávy.

Tiež kvalita namletej kávy nebýva nijako valné, mletie často neprebieha rovnomerne a naraziť môžete aj na väčšie kúsky kávy. Výhodou nožových mlynčekov je jednoduchá údržba a dlhá životnosť.

Mlecie kamene

Kvalitný mlynčeky využívajú na mletie kávy mlecie kamene. Kávové zrná sú v tomto prípade rozdrvená na hrubosť, ktorú si môžete vo väčšine prípadov nastaviť. Drvenie prebieha rovnomerne a káva sa vyznačuje intenzívnou chuťou i vôňou.

Pri drvení sa uvoľňuje olej, ktorý má podiel na zložitejším čistením. Keď mu nebudete údržbu vykonávať správne, môže sa medzi kameňmi vytvoriť pleseň.

Mlecie kamene môžu byť oceľové alebo keramické a líšiť sa môžu aj tvarom

  • Oceľové – sú menej kvalitné a náchylnejšie k zahrievaniu kávy.
  • Keramické – kvalitnejší materiál, ktorý nie je náchylný k prehrievaniu. V tomto prípade sa nemusíte báť o výslednú chuť kávy.

Kamene môžu byť ploché alebo kónické. V tomto prípade sa odporúča siahnuť po kónických kameňoch, ktoré majú menší podiel prachovej zložky. Ploché kamene majú tento podiel väčší, čo sa odrazí nie jej extrakcii.

späť na obsah ↑

Hrubosť mletia

Kvalitný mlynček či už ručný alebo elektrický by mal umožňovať nastaviť hrubosť mletia. Pre rôzne kávové nápoje je určená iná hrubosť. Milovníci espressa budú upresňovať jemné mletie. Jemne namletá káva svojou konzistenciou pripomína hrubú múku.

Kávu, ktorú budete pripravovať v ručnom prekvapkávači alebo moka kanvičke, je potrebné najprv namletá na strednú hrubosť. Kávu v tomto prípade môžeme prirovnať ku konzistencii soli.
Káva pripravovaná vo french presse by mala byť namletá nahrubo, veľkosť je cca 1 mm.

Ručný mlynček umožňuje hrubosť meniť pomocou jednoduchého manuálneho ovládania, elektrické majú ovládanie manuálne a drahšie mlynčeky idú pre tieto účely vybavené dotykovým ovládaním.

späť na obsah ↑

Veľkosť

Tiež veľkosť mlynčeka je zásadným kritériom výberu. Veľkosť je daná kapacitou násypky a mlynček by ste mali vyberať s ohľadom na počet osôb, pre ktoré budete kávu pripravovať najčastejšie.

Pri rozhodovaní vám môže pomôcť aj informácie, že na 1 šálku budete potrebovať cca 7 – 10 g kávy. Malé mlynčeky majú kapacitu 30 – 80 g, kapacita stredných je 80 – 250 g a v prípade veľkých mlynčekov je kapacita väčšia ako 250 g.

späť na obsah ↑

Materiál

Mlynčekov na kávu je na trhu celý rad. Vyberať budete medzi moderným vzhľadom, v tomto prípade sa jedná predovšetkým o nerez v kombinácii s plastom. Lacnejšie mlynčeky sú potom celoplastové. Oba materiály sú zastúpené aj v prípade ručných mlynčekov.

Ručné podobu však môžete kúpiť aj v kombinácii drevo – kov, alebo zaobstarať mlynček drevený. Oba varianty sú veľmi pekné a mlynček splní aj úlohu kuchynské dekorácie.

späť na obsah ↑

Značka

K najobľúbenejším patrí mlynčeky značiek Krups, Lodos, Tescoma, DeLonghi, Hario, Sencor, Bosh alebo De Gusto. Krásne dizajnové kúsky sú k dostaniu od Bohemia Porcelán 1987, Lodos, Český porcelán Dubí, Banquet alebo Čisté Drevo.

späť na obsah ↑

Cena

Najlacnejšie jednoduché mlynčeky je možné kúpiť už za 10 EUR, ide najmä o malé ručné varianty jednoduchého vzhľadu. Väčšie možnosti vám ponúka cenové rozpätie 10 – 20 EUR, tu sú už k dostaniu prvé malé elektrické mlynčeky.

Vo veľkom počte sú zastúpené mlynčeky v cenovom rozpätí 20 – 40 EUR. V tomto cenovom rozpätí je možné kúpiť obe varianty a vyberú si aj menej nároční užívatelia. Nie je však problém kúpiť mlynček za cenu vyššiu ako 80 EUR. Jedná sa o veľké elektrické mlynčeky alebo štýlovú podobu ručných mlynčekov.

Porovnať ceny mlynčekov na kávu

späť na obsah ↑

Údržba

Ručné aj elektrický mlynček by mal byť vyčistený po každom použití. Pri mletí kávy dochádza k vylučovaniu oleja a nedostatočne vyčistený mlynček môže ovplyvniť chuť kávy, dôjsť môže aj k vytvoreniu plesne.

Súčasťou balenia niektorých mlynčekov sú špeciálne kefky, v ostatných prípadoch je možné použiť obyčajný zubnú kefku. Cca 1x za mesiac sa odporúča na čistenie použiť čistiace tablety.

Sú vyrobené zo zdravotne nezávadných látok neutrálnej chuti, mlynček zbaví oleja aj možného pachu, neporadí si však s pripečenú kávou. Rovnako dobre ako tablety však funguje aj klasická ryža.

späť na obsah ↑

Otázky a odpovede

Prečo je lepšie mlieť kávu pred prípravou?

Nevýhodou kávy je jej schopnosť absorbovať vzduch a vlhkosť. K oxidácii tak môže dôjsť už hodinu po jej namletia. Vďaka mlynčeka na kávu tak docielite skutočne výbornej chuti kávy, ktorú vám pripraví v kaviarni.

Je možné namletú kávu zle?

Mlynčeky na kávu umožňujú voliť hrubosť mletia. To, či je káva zomletá správne, spoznáte podľa jej chuti. Každému však vyhovuje iná chuť kávy a nie je teda možné povedať, či váš mlynček namelie kávu zle alebo dobre. Všetko je o cviku.

Všeobecne je však možné povedať, že z príliš jemne namletých zŕn pripravíte veľmi silnú kávu, ktoré môže mať až nepríjemnú chuť. Naopak veľkými kúskami nedosiahnete dostatočné extrakcie kávy.

Ako kávu skladovať?

Aby bolo možné považovať kávu za čerstvú, mala by byť pražené maximálne 14 dní pred tým, ako si ju kúpite. Tento údaj býva označený na balení kávy. Kávu by ste mali kupovať maximálne na týždeň dopredu. Po príchode domov je vhodné kávu umiestniť do dózy na kávu, ktoré sú vyrobené tak, aby zamedzili prísun svetla, vzduchu i vlhkosti.

späť na obsah ↑

Záver

Súčasťou ručných mlynčekov sú mlecie kamene, ktoré pri mletí kávu nespáli. Ručné podoba má mnoho krásnych dizajnových variantov, mlynčeky sú lacnejšie a rovnako ako elektrické umožňujú voliť hrubosť kávy.

Elektrické mlynčeky namelú kávu ľahko a rýchlo, ich obsluha je jednoduchá a vhodné sú najmä pre mletie väčšieho množstva kávy. Ak budete preferovať nákup elektrického mlynčeka, vyberajte vždy mlynčeky s mlecími kameňmi, ktoré sú síce drahšie, ale postarajú sa o výbornú chuť vašej kávy.


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

      Budeme radi za váš komentár. Píšte prosím slušne a s pridanou hodnotou. Komentáre schvaľuje správca.


    Komentáre / diskusie / hodnotenie

    GDPR: Sme správcami údajov a chránime osobné údaje v súlade so zákonom 101/2000 Z. z. o ochrane osobných údajov a zásadami obsiahnutými v smernici EÚ 95/46/ES. Po odoslaní komentára spracúvame tieto údaje - meno, e-mail a IP adresu. E-mail používame na odoslanie informačnej správy o tom, že niekto odpovedal na vašu požiadavku. Na iné účely ho nepoužívame. IP adresu sledujeme na ochranu pred spamom. Ak chcete odstrániť svoje údaje, kontaktujte nás na adrese info@recenzer.sk