Sporáky na tuhé palivá

Klasický sporák na drevo bol skôr k videniu skôr na chalupách alebo v starších domoch. Dnes však záujem o tieto sporáky stále rastie a vidieť ho môžete aj v kuchyniach mnohých domácnostiach. To, či tento typ sporáka uprednostníte pred modernými spotrebičmi nabitými funkciami, súvisí s preferovaným životným štýlom. Na sporáku ľahko uvaríte, napriek tomu sa ho skôr neodporúča používať na každodenné varenie. Súčasťou sporáka je aj plne funkčná rúra, v ktorej upečiete mäso, koláče, pizzu aj chleba.

Sporák poslúži nielen pri príprave pokrmov, ale počas používania dokáže príjemne vykúriť obytný priestor. Preto veľmi záleží na jeho umiestnení. Tým najdôležitejším, prečo si tento typ sporáka zaobstarať je jeho jedinečný vzhľad. Pri používaní sporáka navyše ušetríte náklady za energie a uvaríte na ňom aj pri výpadkoch prúdu.

Vybrať správny sporák na tuhé palivá však nie je úplne jednoduché a zaujímať by ste sa mali o viac než iba o vzhľad a obstarávaciu cenu. Vedieť napríklad musíte, na akej strane bude vedené napojenie na komín. Veľmi dôležitý je aj účel, za ktorým sporák kupujete. V niektorých iba uvaríte, iné vďaka tepelnému výmenníku, vykúri celý objekt.

Presnú predstavu potom musíte mať aj o ih výkone, rozmere i celkovej skladbe konštrukcie. Tá určuje aj to, aké palivo budete môcť používať. Aby sporák slúžil dobre a spoľahlivo, nepodceňujte ani spoľahlivého výrobcu. Ten ručí aj za kvalitu výrobného materiálu, postará sa o odbornú inštaláciu a poskytne záručný aj pozáručný servis.

Porovnať ceny sporákov

Typy

Sporáky na tuhé palivá je možné rozdeliť na dva hlavné typy. V prvej skupine nájdete sporáky, ktoré je možné využiť iba na varenie. V skupine druhej to sú sporáky, ktorých súčasťou je teplovodný výmenník. Vďaka nemu môžete pomocou sporáka vykurovať celý objekt.

Sporáky na drevo

Jednoduché sporáky sú označované ako sporáky na drevo. Využiť ich môžete pri varení aj pečení. Pri ich používaní vzniká teplo, ktoré je však skôr na efekt. Tento sporák tak nevyužijete ako hlavný zdroj vykurovania. Vo výnimočných prípadoch ho môžete používať na vykurovanie jednej miestnosti. Nie je však možné od neho očakávať žiadne veľké výkony.

Sporák s teplovodným výmenníkom

Tento sporák je možné pripojiť k ústrednému kúreniu a používať ho na vykurovanie celého objektu. Tento typ sporáka je k dispozícii v dvoch prevedeniach:

  • Sporáky s letným chodom – lacnejšie sporáky, ktoré budú pri používaní vykurovať objekt aj v teplých mesiacoch. To znamená, že pri použití sporáka, bude vždy dochádzať k ohrevu radiátorov.
  • Sporáky s letným aj zimným chodom – sú o niečo drahšie, ale je možné ich nastaviť do režimu, pri ktorom nebudú vykurovať objekt po celý rok. Sporák však môžete aj naďalej využívať na vykurovanie bojlera.

Výkon

Prvým parametrom, ktorému by ste sa mali venovať je výkon sporáka. Výkon vás bude zaujímať skôr pri sporáku s výmenníkom, ktorý budete využívať na vykurovanie objektu. V ich prípade je treba postupovať rovnako ako pri výbere kotla. Najprv musíte vedieť, aký veľký priestor musí byť sporák schopný vykúriť.

Najmenej výkonné sporáky majú výkon okolo 5 kW a sú schopné vykúriť priestor s veľkosťou cca 100m3. Súčasťou týchto sporákov však nie je výmenník. Pokiaľ uvažujete o kúpe sporáka s výmenníkom, budú tie najmenej výkonné dosahovať hodnoty okolo 10kW. Najvýkonnejšie sporáky majú výkon okolo 20 kW.

Výkon sporáka je lepšie konzultovať s odborníkom, pretože musíte počítať aj s tepelnými stratami objektu. Práve tie by ste si mali najskôr nechať vypočítať.

Materiál

Sporáky musia byť vyrobené z odolných materiálov, ktoré ustoja vysoké teploty. Najčastejšie sa na výrobu sporáka používa oceľ alebo liatina. Drahšie sporáky potom ponúknu dvojplášťovú konštrukciu. Povrch sporáka máva často smaltovú úpravu, veľmi obľúbené sú aj kachľové sporák s tradičným vzhľadom, ale vyššou obstarávacou cenou. Kúpou kachľového sporáka však kúpite výrobok výnimočného vzhľadu, a navyše môžete ťažiť z výhody tohto materiálu, čo je skutočnosť, že kachľové obloženie dokáže udržovať dlhú dobu naakumulované teplo.

Veľkosť

Sporáky na tuhé palivá sú k dostaniu v niekoľkých veľkostiach. Veľkosť sporáka ovplyvňuje všetky podstatné parametre, teda veľkosť varnej aj zóny pečenia i obstarávaciu cenu. Všeobecne majú sporáky výšku cca 70 cm a šírka by mala byť aspoň 80 cm.

Hmotnosť

Hmotnosť je parameter, ktorý pri výbere nie je až taký podstatný. Počítať však samozrejme musíte s pomerne veľkou hmotnosťou, ktorá býva v rozmedzí 70 – 250 kg. Najväčšiu ponuku tvoria sporáky s hmotnosťou 150 – 200 kg.

Komín

Sporáky sa vyrábajú v pravom aj ľavom prevedení. Pred výberom tak musíte vedieť, v akom mieste bude umiestnený vývod. Tento parameter taktiež ovplyvňuje, na akej strane bude umiestnené ohnisko. Preto musíte presne vedieť, v akom mieste bude sporák stáť. V súvislosti s komínom by vás mal zaujímať aj priemer dymovodu a prevádzkový ťah komína.

Palivo

V modernom sporáku nemusíte kúriť iba drevom. Aj čo sa paliva týka, máte možnosť voľby. Ku každému sporáku sú k dispozícii inštrukcie, kde nájdete všetko, čo sa dá do ohniska hádzať. Pokyny výrobcu by ste sa mali riadiť a do sporáka nehádzať nič, čo výrobca zakazuje.

  • Drevo – patrí stále k najobľúbenejšiemu materiálu. Drevo je cenovo najdostupnejšie, ale postrážiť u nich musíte vlhkosť. Aby bolo drevo efektívne, musí byť dokonale preschnuté. V jeho prípade tak musíte riešiť aj uskladnenie na mieste, na ktorom bude môcť cca 2 roky schnúť. Vlhkosť dreva by nemala byť väčšia ako 20 %.
  • Ostatné palivo – v sporáku je možné okrem dreva spaľovať aj uhlie alebo uhoľné brikety. Nevýhodou tohto paliva je predovšetkým vyššia obstarávacia cena.

Možnosti

Sporáky na tuhé palivá majú niekoľko funkcií, ktoré sa vám môžu pri jeho prevádzke hodiť.

  • Regulácia prívodu vzduchu – funkcia, vďaka ktorej budete môcť ovplyvniť výkon aj teplotu sporáka.
  • Prepínacia klapka – súčasťou sporáka na tuhé palivo býva veľmi často rúra. V jej prípade oceníte prepínaciu klapku, ktorá zaistí, že do rúry nebude vždy prúdiť teplo.
  • Teplomer – vo vnútri niektorých rúr môže byť aj integrovaný teplomer.
  • Rošt – súčasťou sporáka môže byť tiež vyberateľný rošt.
  • Varná doska – veľké množstvo sporákov býva vybavené liatinovou varnou doskou. Kúpiť môžete aj sporák, súčasťou ktorého je sklokeramická varná doska.
  • Zásobník na drevo – okrem rúry bývajú sporáky vybavené zásobníkom na drevo. Do neho naukladáte väčšie množstvo dreva.
  • Popolník – vyberanie popola bude jednoduchšie u sporákov s vyberateľným popolníkom.
  • Kúrenisko – o romantickú atmosféru sa postará presklené ohnisko. Aby ste však horiaci oheň videli, budete musieť sklo pravidelne čistiť.
  • Spaľovanie – sporáky so sekundárnym alebo tiež terciálnym spaľovaním zvyšujú účinnosť spaľovania. Účinnosť týchto sporákov môže byť cca 90%.

Značka

Sporáky na tuhé palivo ponúka niekoľko výrobcov. Medzi tie najobľúbenejšie v súčasnosti patria sporáky značky Prity, KVS Moravia, Alfa Plam a ďalšie. V ich prípade kúpite hotový sporák, ktorý stačí zapojiť a môžete ho používať. Druhou možnosťou je nechať sporák obložiť kachľami alebo iným materiálom. Touto činnosťou sa na našom trhu venuje hneď niekoľko firiem.

Cena

Najlacnejšie sporáky môžete kúpiť za menej ako 590 eur. Ide o sporáky bez výmenníka a vystačiť si musíte s ich menším výkonom. Výkonnejší sporák s výmenníkom možno zaobstarať za cenu okolo 790 eur. Za sporák však môžete zaplatiť oveľa viac, tie najdrahšie vyjdú na viac ako 2750 eur. Najdrahšie sporáky sa od tých lacných líšia najmä prekrásnym vzhľadom.

Porovnať ceny sporákov

Otázky a odpovede

Aké nevýhody majú sporáky na tuhé palivo?

Pred tým, než sporák zaobstaráte, musíte vedieť, čo všetko jeho používanie obnáša. Sporák je najčastejšie súčasťou kuchyne, do tohto priestoru bude unikať dym, ktorý vznikne pri zakladaní ohňa a prikladaní. Z paliva, ktoré budete spaľovať, bude na podlahe zostávať nielen prach, ale aj väčšou časťou dreva, pilín alebo triesok. Prach v okolí sporáka zostane aj pri vymetaní ohniska. Najväčšou nevýhodou týchto sporákov je tak pomerne náročný spôsob údržby.

Čo si všímať pri dymovode?

V súvislosti s dymovodom musíte riešiť odvod spalín. Dôležitým parametrom je priemer dymovodu a prevádzkový ťah komína. Tieto parametre je vhodné konzultovať s odborníkom.

Aké veľké polená je možné v sporáku spaľovať?

Tí, čo sa rozhodnú kúriť drevom, môžu zohľadniť aj veľkosť dreva, ktoré budú môcť do sporáka hádzať. Väčšina sporákov vám umožní používať polená s dĺžkou od 25 – 35 cm. Tento parameter je vždy závislý od veľkosti sporáka, a predovšetkým spaľovacieho priestoru.

Záver

Sporáky na tuhé palivá sa pomaly opäť vracajú do módy. Používanie sporáka je veľmi jednoduché, čo ocenia najmä tí, ktorí neradi ovládajú elektrické spotrebiče. Platňa sporáka na tuhé palivá sa dokonca ohreje rovnako rýchlo ako platňa bežného elektrického sporáka. Pri používaní sporáka na tuhé palivo však ušetríte za energiu a ako bonus si môžete užívať teplo, ktoré zo sporáka pri používaní vychádza.

Podobne články, čo by vás mohli zaujímať


Zdroj: www.wikipedia.org

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo