Elektrické grily

Najobľúbenejšie typy elektrických grilov

Elektrický gril je dobrým riešením pre každého, kto si rád pochutí na grilovaných pochúťkach bez toho, aby sa musel príliš starať o prípravu a údržbu grilu. Elektrické grily je možné používať kdekoľvek vonku alebo v domácnosti. V jeho prípade nebudete potrebovať záhradu, pretože grilovať môžete aj na menšom balkóne. Na elektrickom grile pripravíte mäso, zeleninu, ryby, syr aj ovocie. Výhodou je jednoduché používanie, väčšie množstvo funkcií aj zdravšia príprava pokrmov.

Elektrické grily majú mnoho podôb, predtým, než sa pustíte do výberu toho správneho, je dobré vedieť, čo všetko vám môže daný typ grilu ponúknuť. Potom sa zamerajte na praktické technické parametre. Medzi ne patrí pochopiteľne príkon, materiál a typ grilovacích plôch. Dobre si musíte rozmyslieť aj to, koľko môžete do grilu investovať. Obstarávacia cena ovplyvňuje počet funkcií a grilovacích programov.

Porovnať ceny grilov

Typy

Elektrické grily sú na trhu zastúpené pomerne veľkým množstvom výrobkov. Každé prevedenie je vhodné na trochu iné používanie. K obľúbeným patria kontaktné alebo stolné grily. Kúpiť môžete aj špeciálny raclette gril alebo klasický veľký záhradný gril.

Kontaktný gril

Najobľúbenejším elektrickým grilom je pravdepodobne kontaktný gril. Tieto grily umožňujú grilovanie z oboch strán. Vďaka tomu je príprava pokrmov veľmi rýchla. Kontaktné 3v1 grily sú vhodné aj na prípravu paniny alebo zapečených pokrmov. Kontaktné grily sú k dostaniu v rôznych veľkostiach.

Najmenšie grily majú rozmer okolo 15 x 20 cm, veľké grily umožňujú využívať plochu o veľkosti 30 x 50 cm. Kontaktné grily ponúkajú mnoho praktických funkcií aj grilovacích programov. Najdôležitejšou časťou je potom nastaviteľný termostat. Súčasťou grilu by tiež mala byť vyberateľná miska na tuk. Jednoduchšiu údržbu vám umožní gril s vyberateľnými grilovacími doskami a nepriľnavým povrchom.

Konštrukcia grilu

Kontaktné grily ponúkajú 2 podoby konštrukcie:

  • Véčkový gril – táto konštrukcia neumožňuje gril úplne roztvoriť. Obe dosky sú napevno spojené pevným kĺbom a véčková konštrukcia je typická pre lacnejšie prístroje.
  • Gril s voľným príklopom – je ideálny pri grilovaní pokrmov s rôznou výškou. Výhodou je aj možnosť gril úplne otvoriť a využívať väčšiu plochu grilu.

Stolný gril

Stolové grily sú dobrým variantom pre väčšie rodiny. Najväčšie grily ponúkajú grilovaciu plochu s veľkosťou 60 x 35 cm. To vám umožní pripraviť pohostenie pre rodinu u priateľov. Súčasťou grilu by mal byť aj nastaviteľný termostat. Na trhu nájdete mnoho podôb stolných grilov, ktoré sa líšia materiálom grilovacej plochy aj svojim vybavením.

  • Lávový gril – grilovacia doska zo sopečných vyvrelín je ideálna pre zdravú prípravu pokrmov. Povrch grilu odvádza tuk z potravín a zároveň zabraňuje ich pripaľovaniu.
  • Terakotový gril – grilovacia plocha je vyrobená z terakotovej hliny, čo je prírodný materiál, ktorý dokáže udržať špecifickú chuť a vôňu pripravovaných pokrmov. Terakotové grily sa vyznačujú vynikajúcou odolnosťou, povrch nepoškodí kovové predmety a dokonca môžete na doske potraviny krájať. Terakotová doska dokáže teplo udržať pomerne dlhú dobu a prednosťou týchto grilov je aj veľmi jednoduchá údržba.
  • Liatinový gril – stolný gril s liatinovou doskou je ideálny pri príprave šťavnatých steakov, slaniny alebo burgerov. Liatina je materiál, ktorý sa veľmi rýchlo zahreje a umožní rýchlu prípravu pokrmu.
  • Keramický gril – keramika je materiál vhodný na prípravu akýchkoľvek pokrmov. Na keramickej grilovacej ploche môžete pripravovať mäso, zeleninu, ryby, vajcia aj sladké dezerty. Keramika je vhodná aj na zdravú prípravu pokrmov. Jednoduchá je aj jeho údržba.

Raclette gril

Raclette gril je vhodný na prípravu rôznych zapečených pokrmov. Tieto grily sú zostavené z dvoch poschodí, súčasťou grilu sú grilovacie panvičky aj grilovacia doska. Grilovacie panvičky sú určené na zapekanie zeleniny a syra. Mäso a zeleninu môžete pripravovať na nepriľnavej grilovacej doske alebo grilovacom kameni. Niektoré grily ponúkajú obe tieto možnosti. Raclette grily sú obľúbené aj vďaka svojim kompaktným rozmerom. Raclette grily sú známe aj ako teppanyaki gril.

Konštrukcia grilu

Raclette gril je zložený z dvoch častí:

  • Horná doska – je určená na grilovanie akéhokoľvek druhu mäsa, zeleniny, ovocia i rýb. Na hornej doske môžete tiež pripravovať rôzne sladké aj slané pokrmy.
  • Panvičky – sú umiestnené po obvode grilu priamo pod vykurovacou špirálou. Teplo, ktoré panvičky prijímajú, je vhodné pri príprave rôznych zapekaných pokrmov. Veľkosť panvičiek súvisí s veľkosťou grilu.
  • Tvar – raclette gril sa líši aj svojim tvarom. Kúpiť môžete hranatý aj okrúhly gril. Dôležitejšie ako tvar je však vybrať správnu veľkosť grilu.

Vonkajší elektrický gril

Najväčšie sú záhradné elektrické grily, ktoré sú určené skôr na vonkajšie používanie. Gril pri príprave neprodukuje dym a bez obáv ho môžete používať aj na balkóne bez toho, aby ste nejako obťažovali susedov. Vonkajšie grily bývajú doplnené o poklop, ktorý prípravu pokrmov urýchli. Veľmi často je súčasťou grilu aj miska na odkvapkávanie tuku.

Niektoré vonkajšie grily disponujú oddeliteľným stojanom. To vám umožní pripravovať pokrmy aj na stole, alebo gril jednoducho premiestňovať. Používanie záhradného elektrického grilu je veľmi jednoduché aj vďaka možnosti presne regulovať teplotu.

Vertikálny gril

Špeciálnym typom je vertikálny gril, ktorý je určený na prípravu celého kurčaťa, gyrosu alebo špízov. Vertikálne grily ponúkajú otočný systém, pripravované pokrmy sa rovnomerne opekajú zo všetkých strán. Príprava pokrmov je zdravá, prebytočný tuk odteká do odkvapkávacej misky. Aj týmto grilom nechýba termostat, ktorý umožňuje nastaviť požadovanú teplotu. Proces grilovania potom môžete sledovať vďaka skleneným dvierkam. Otočné grily umožňujú pripravovať iba niekoľko druhov pokrmov a ich nevýhodou je aj horšia údržba.

Druh grilovacej plochy

Elektrické grily mávajú jednu alebo rovnú kombináciu grilovacích plôch. Pred výberom teda zvážte, čo všetko budete chcieť na grile pripravovať.

  • Gril s hladkou plochou – hladká plocha je vhodná na prípravu menších kúskov mäsa, ale aj zeleniny, húb, rýb či vajec.
  • Gril s rebrovanou plochou – je určený predovšetkým na prípravu mäsa.
  • Gril s roštom – rošt využijete pri príprave hydiny alebo rýb. Na špízu môžete tiež pripravovať veľké kusy hovädzieho alebo bravčového mäsa

Materiál plochy

Grilovacie plochy sa vyrábajú z rôznych materiálov. Každý materiál je vodný na trochu iné používanie.

  • Liatina – materiál vhodný na prípravu mäsa. Výhodou liatiny je rýchly ohrev a dobré držanie tepla.
  • Prírodný kameň – tento materiál sa dlhšie nahrieva a dokáže dlho držať teplotu. Na tomto materiáli je možné grilovať bez tuku.
  • Keramika – je vhodná na prípravu mäsa, zeleniny i iných pokrmov. Keramika umožňuje zdravé grilovanie bez tuku.
  • Hliník – aj tento materiál umožňuje zdravé grilovanie. Výhodou je aj ľahká údržba.
  • Teflón – teflónovú dosku nájdete predovšetkým pri stolných alebo kontaktných griloch. Výhodou je nepriľnavý povrch a ľahká údržba.

Príkon

Elektrické grily potrebujú pre svoj chod elektrickú energiu. Dôležitým technickým parametrom je tak príkon grilu. Jeho hodnota určuje, ako rýchlo bude gril pripravený na používanie a aká rýchla príprava pokrmov bude. Príkon grilu býva v rozmedzí 1 200 – 2 400 W. Dokonalé steaky pripravíte na grile s príkonom aspoň 2 000 W.

Funkcia

Elektrické grily majú niekoľko praktických funkcií. Ich počet a podoba súvisí s typom grilu.

  • Termostat – mal by byť súčasťou každého grilu. Termostat umožní nastaviť a regulovať teplotu.
  • Nepriľnavý povrch – jednoduchú prípravu a údržbu vám umožní gril s nepriľnavým povrchom.
  • Displej – býva súčasťou kontaktných grilov.
  • Signalizácia – pre mnoho elektrických grilov je typická zvuková alebo svetelná signalizácia.
  • Vymeniteľné dosky – umožňujú gril využívať pri príprave viacerých druhov pokrmov. Výhodou týchto grilov je aj ľahšia údržba.
  • Odkvapkávacia miska – do misky postupne steká tuk a šťava z pripravovaných pokrmov.
  • Poklop – kovový alebo sklenený poklop zabráni nežiaducemu úniku tepla a urýchli prípravu pokrmov.
  • Izolované držadlá – zabránia možnému popáleniu pri manipulácii s grilom.

Značka

Ponuka elektrických grilov je skutočne obrovská. Medzi obľúbené patria grily Tefal, Tescoma, Clatronic, Concept, Rohnson, Sencor, DeLonghi, Ariete, Beper, BerlinderHaus a mnoho iných.

Cena

Cena grilu sa odvíja od typu a veľkosti grilu. Malé stolné alebo kontaktné grily zaobstaráte za cenu od 35 – 64 eur. Väčší výber ponúka cenové rozpätie 86 – 171 eur. Od 171 eur je možné kúpiť aj prvé záhradné elektrické grily. Za najväčšie záhradné grily môžete zaplatiť viac ako 853 eur.

Porovnať ceny grilov

Otázky a odpovede

Aké sú výhody raclette grilu?

Tieto grily umožnujú pripravovať viac pokrmov naraz. Využiť ho môžete na prípravu mäsa, zapekaných pokrmov, ale aj dezertov. Gril neprodukuje žiadny dym a používať ho môžete aj pri grilovaní v interiéri. Raclette grily sa využívajú aj pre Teppanyaki, čo je príprava pokrmov pred hosťami.

Aký stolný gril je najlepší?

Stolové grily sú k dostaniu v mnohých podobách. Každý jednotlivý gril môže ponúknuť niečo trochu iné a jednoznačne nejde vybrať jeden prístroj, ktorý by bolo možné označiť za ten najlepší.

V súčasnosti sú však veľmi obľúbené stolné grily s kamennou doskou. Tie vám umožňujú pripravovať pokrmy zdravo bez tukov. Ich nevýhodou je dlhšie nahrievanie, ktoré zaberie asi 15 minút. Počítať musíte aj s pomalšou prípravou, avšak všetky pokrmy sú dôkladne prepečení. Zdravú prípravu vám umožní aj lávový stolný gril.

Ako prípravu pokrmu ovplyvňuje typ plochy?

Elektrické grily mávajú rovnú alebo vrúbkovanú plochu. Vrúbkovaná grilovacia doska je vhodnejšia pri príprave mäsa alebo údenín. Vrúbky sú schopné odvádzať prebytočný tuk alebo šťavu z mäsa. Rovná plocha je potom vhodnejšia na prípravu vajec, zeleniny, zemiakových placiek, palaciniek alebo lievancov.

Záver

Elektrické grily sú vhodné pre všetkých, ktorí chcú grilovať doma aj vonku. Elektrické grily neprodukujú dym, umožňujú zdravé grilovanie a ponúkajú veľmi presnú reguláciu teploty. Na trhu nájdete niekoľko podôb elektrických grilov. K najobľúbenejšie sú stolné alebo kontaktné grily. Rýchlosť a kvalitu prípravy ovplyvní nielen počet funkcií ale aj príkon grilu.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Zdroje: www.alza.skwww.mall.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

1 Comment
  1. Milujem grilovanie, ale keď je teraz momentálne vonku hnusne a zima, tak som si k narodeninám kúpila elektrický gril a som veľmi spokojná a šťasná, že môžem grilovať v pohodlí domova.

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo